Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO! CIRC electoral liberal la ședința Consiliului Județean


Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA și a sumelor din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016. Este vorba de 12,6 milioane de lei, sumă alocată localităților de administrația județeană, în conformitate cu prevederile legii. Deși repartiția a fost una corectă, consilierii liberali au părăsit sala de ședință. Cu toate că directorul Direcției Economice, Dumitru Diță, a explicat modul cum a fost făcută repartiția și a arătat că fiecare consilier a intrat în posesia tuturor documentelor, liberalii au plecat. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, a declarat că gestul liberalilor este „un exercițiu de imagine și de campanie electorală” aceștia fiind obișnuiți să facă circ în ședințele Consiliului Județean. 

    Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA și a sumelor din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016. Este vorba de 12,6 milioane de lei, sumă alocată localităților de administrația județeană, în conformitate cu prevederile legii. Consilierii liberali, prin vocea lui Emilian Diaconu, au solicitat o pauză de o jumătate de oră motivând că nu au avut timp să studieze modul cum au fost împărțiți banii pe localități.
    Directorul Direcției Economice, Dumitru Diță, a explicat modul cum a fost făcută repartiția și a arătat că fiecare consilier a intrat în posesia tuturor documentelor în timp util. „Suma pe care noi o repartizăm la localități este de 12,5 milioane de lei reprezentând sume defalcate din TVA cât și sume defalcate din impozitul pe venit. În schimb, suma solicitată de toate UAT-urile din județ este de 281 de milioane de lei. Se poate constata foarte simplu că din suma necesară noi asigurăm doar un procent de 4,4 la sută din nevoile localităților. Având în vedere că această sumă este mică am apelat la anumite criterii de acordare a banilor. Principalul criteriu care a stat la împărțirea banilor a fost numărul de locuitori și suprafața în intravilan, aceleași principii pe care le-a folosit și Administrația Finanțelor publice, numai că noi am procedat invers: adică UAT-urile care au primit de la Finanțe sume mai mari, au primit de la Consiliul Județean sume mai mici și invers. Nu este vorba de nici un favoritism și nicio localitate nu a fost favorizată”, a afirmat Dumitru Diță.
    Acesta a precizat că prin această modalitate nicio localitate nu a fost defavorizată pe criterii politice sau de altă natură. „De exemplu, UAT-urile care au primit peste un milion de lei de la Finanțe au primit de la CJ câte 110 mii lei, iar UAT-urile care au primit 900 de mii de lei au primit 124 de mii de lei și așa mai departe. Am ținut cont de sumele alocate de Finanțe, iar Consiliul Județean a încercat să echilibreze aceste sume ținându-se cont de ceea ce au dat Finanțele. De asemenea, s-a ținut cont și dacă UAT-urile au arierate dar nu a mai fost cazul deoarece aceste localități au primit sume direct prin Legea bugetului de stat, printr-o anexă specială”, a arătat directorul economic al CJ.     Dumitru Diță a precizat că la repartiție s-a ținut cont inclusiv de împrumuturile pe care localitățile trebuie să la ramburseze către Trezorerie. „Am procedat la asigurarea sumelor pentru ratele acordate localităților de către Trezorerie, iar acele UAT-uri au obligația ca atunci când întocmesc bugetul să prevadă sumele pentru rambursarea împrumuturilor și abia după aceea să prevadă alte cheltuieli. Aceste principii le-am avut în vedere la repartiția sumelor”, a mai arătat Dumitru Diță.

Liberalii au părăsit sala de ședințe

    Deși au primit toate explicațiile în mod pertinent, liberalii din Consiliul Județean au solicitat o pauză de o jumătate de oră pe motiv că vor să studieze mai bine documentele. La rândul lor social democrații au susținut că o pauză de un sfert de oră este suficientă pentru a vedea documentele care deja se aflau în posesia lor. Aceeași poziție a avut-o și președintele de ședință, vicepreședintele CJ, Ionel Cel Mare care a susținut pauza de un  sfert de oră. Ambele solicitări au fost supuse la vot și s-a decis luarea unei pauze de un sfert de oră. Aproape de expirarea timpului de pauză, liberalii, la solicitările insistente făcute de consilierul Emilian Diaconu, au părăsit sala de ședințe.

„Este un exercițiu de  imagine pe care PNL îl face în an electoral”

    Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, a declarat că gestul liberalilor este „un exercițiu de imagine și de campanie electorală” aceștia fiind obișnuiți să facă circ în ședințele Consiliului Județean. „Consilierii liberali nu sunt interesați dacă localitățile au bani sau care sunt condițiile în care se alocă acești bani. Pe liberali îi interesează doar viitoarele alegeri locale din data de 5 iunie. Este un exercițiu de  imagine pe care PNL îl face în an electoral și același circ pe care îl fac mereu în Consiliul Județean”, a precizat Dragoș Bîrlădeanu. 
    La rândul său, vicepreședintele Ionel Cel Mare și-a exprimat regretul că liberalii transformă toate ședințele Consiliului Județean în acțiuni politice și electorale. „Îmi pare rău că PNL nu a înțeles că aceștia sunt  banii pe care Consiliul Județean i-a primit și că acești bani nu au fost alocați pe criterii politice”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare.

Localitățile au primit bani în mod echitabil

    Pentru a vă face o imagine reală asupra acestui incident creat artificial de liberali vă punem la dispoziție tabelul cu sumele alocate fiecărei localități atât de Consiliul Județean cât și de Direcția Județeană a Finanțelor Publice. Vom lua ca exemplu câteva localități conduse de primari liberali și care, chipurile, au fost văduviți de sume de bani prin această alocare aprobată ieri. Astfel, localitatea Chiojdeni a primit de la DJFP 603 mii lei, iar de la CJ suma de 185 mii lei. Comuna Cîmpineanca a primit de la DJFP suma de 452 mii lei, iar de la CJ 185 mii lei. Comuna Homocea a primit de la DJFP aproximativ 1,5 milioane de lei, iar de la CJ a primit suma de 110 mii lei, comuna Slobozia Bradului a primit de la DJFP aproape 1,5 milioane de lei iar de la CJ a primit 110 mii lei, iar exemplele pot continua. Situația este aceeași și în rândul localităților conduse de primari PSD. De exemplu, comuna Bolotești a primit 1,1 milioane lei de la DJFP și numai 110 mii lei de la CJ, comuna Golești primește doar 138 mii lei de la DJFP și 200 de mii lei de la CJ, iar exemplele pot continua.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?