Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Primăria Focșani a anunțat investițiile din 2016. Pe ce vor fi cheltuiți banii


Primăria Focșani vrea să aloce peste 26 milioane de lei pentru investițiile care vor fi derulate anul acesta. Proiectele de investiții sunt publicate în proiectul de buget pentru 2016 afișat pe site-ul municipalității. Bugetul este imaginea a ceea ce se va realiza în Focșani pe parcursul acestui an. Deși pare mai mic față de anii anterior, aceasta se datorează finalizării proiectelor europene, toate investițiile urmând să fie realizate cu bani de la bugetul local sau de la bugetul de stat. Veniturile estimate de municipalitate sunt de peste 188 milioane lei, din care aproape zece milioane lei sunt sumele care urmează să fie primite de la Uniunea Europeană în contul lucrărilor efectuate și plătite din bugetul local. Cea mai mare parte a banilor vor fi cheltuiți la învățământ, peste 70 milioane lei. În schimb, nu sunt prevăzute fonduri pentru majorările de capital la ENET, CUP Salubritate sau Transport Public.
    La investiții, cea mai mare parte a bugetului, peste 14 milioane lei, va fi alocată pentru lucrările la străzile din municipiu. Vor fi realizate atât lucrări de reabilitare dar și de actualizare a indicatorilor tehnico economici pentru străzile care vor fi reabilitate în următorul an. Sunt investiții la unitățile de învățământ, precum reparațiile la acoperișurile de la Liceul cu Program Sportiv, Liceul G.G. Longinescu, reabilitarea instalațiilor electrice interioare la sediul Colegiului Economic, lucrări de reabilitare la Åžcoala Åžtefan cel Mare, lucrări la Colegiul Național Al. I. Cuza.

Proiect pentru reabilitarea Dispensarului din Sud

    În sistemul de sănătate, cea mai importantă investiție va fi derulată de Primăria Focșani la dispensarul din Sud. Din fondurile obținute în urma vânzării cabinetelor medicale, administrația locală vrea să reabiliteze și să modernizeze clădirea dispensarului. În proiectul de buget sunt prevăzuți peste 845 mii lei pentru această lucrare.
    Administrația locală a mai prevăzut fonduri pentru etapa a doua a proiectului de amenajare a Cimitirului Sudic Vâlcele, pentru proiectul de sistematizare verticală și împrejmuire a terenului de sport din Mândrești. Nu în ultimul rând, sunt prevăzuți bani pentru sistemul de supraveghere video din zona Parc Schumann, Bălcescu, intersecție Mr. Gh. Pastia-Bd. Unirii – Piața Unirii. Planul de investiții prevede fonduri pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii de iluminat stradal în Cartierul Sud, a iluminatului în zona Vîlcele dar și a iluminatului în intersecția de la intrare în Focșani dinspre Mărășești. Tot pentru anul 2016, primăria vrea să aloce bani pentru amenajarea a două noi locuri de joacă, în Cartierul Gării și la Mândrești.

Peste 14 milioane lei pentru reabilitarea străzilor

    Cele mai consistente investiții sunt la proiectele de reabilitare a străzilor și parcărilor din municipiu. Viceprimarul Gabriel Necula a explicat că strategia adoptată anul trecut dă rezultate și sunt cuprinse pe lista de investiții mai multe lucrări la care documentația a fost realizată în 2015. Aceeași procedură va fi aplicată și în acest an, când vor fi realizate proiectele tehnice pentru lucrările ce vor fi demarate anul viitor. „Bugetul anului 2016 este preponderent bazat pe investiții în infrastructură. Anul trecut au fost realizate proiecte pentru mai multe investiții care vor fi derulate în acest an, de exemplu au fost realizate proiecte la străzile Trotuș, Toader Èšârdea, Păun Pincio, sensul giratoriu de la intersecția Vâlcele, Oituz. În paralel sunt în diferite stadii, respectiv proiectare, licitații, investițiile de pe alte străzi din municipiu. De asemenea, vrem să refacem documentația tehnică pentru străzi care au mai fost propuse pentru reabilitare printr-un program național în 2009 dar care nu au primit finanțare”, ne-a spus viceprimarul Gabriel Necula.
    Cele mai ample lucrări vor fi derulate pe străzile Unirea Principatelor, Cotești iar pe tronsonul Cuza Vodă-Bulevardul Mărășești vor fi reabilitate trotuarele, montate bordurile și amenajate parcările. Cele trei proiecte de investiții au o valoare de peste șapte milioane lei. Cel mai mult, trei milioane lei, sunt alocați pentru lucrările de reabilitare a străzii Unirea Principatelor iar 1,8 milioane lei pentru lucrările de pe strada Cotești, tronsonul Bd. Unirii – intersecția Vâlcele. Amenajarea trotuarelor și înlocuirea bordurilor pe Bulevardul Mărășești a fost adjudecată la o valoare de peste 2,4 milioane lei.
    Tot pentru acest an au fost programate lucrări pe străzile Toader Å¢ârdea, Păun Pincio, Trotuș, Oituz, accesele și parcările de pe Bucegi. Vor începe lucrările de refacere a infrastructurii și pe străzile Popa Åžapcă, George Coșbuc, Teiului, Dornișoarei, Ghinea Dorinel, Gh. Magheru.
Primăria își propune realizarea lucrărilor de asfaltare a carosabilului și a trotuarelor pe 16 străzi din municipiu. În prima etapă trebuie realizată actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investițiilor. Este vorba despre străzile Gloriei, I.L. Caragiale, Traian Ionescu, Moș Ion Roată, Transilvania, Rodnei, Alecu Russo, Albinei, Cărăbuș, Jiliștei, 13 Decembrie, Putnei, Diviziei, 1 Mai, Podgoriei. Acestora li se adaugă străzile Ion Creangă, Aleea Åžcolii, Aleea Florilor, Cartier CFR, Emil Racoviță, Titulescu, Timotei Cipariu, Arh. Ion Mincu, Muncitori, Miron Costin, Mărăști și Duiliu Zamfirescu.
    În ceea ce privește parcările, proiectul de buget prevede bani pentru investiții în zona Supermarketului Milcov și zona străzii Vrâncioaia. După ani de așteptare din partea focșănenilor care locuiesc în aceste cartiere vor fi amenajate parcările din zone. După ce la ședința Consiliului Local din ianuarie au fost aprobați indicatorii tehnico economici, acum au fost prevăzuți bani pentru lucrările la parcarea din zona strada Eroilor și parcarea din zona străzii Vrâncioaia. Este vorba de parcarea din spatele supermarketului Milcov și cea din spatele clinicii Mediconst Imagistic, pe Bulevardul Unirii.
    Proiectul de buget poate fi citit AICI.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?