Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : Elevi de la Economic, specializați în turism şi alimentaţie în Ţara Galilor


Un grup de 15 elevi și două cadre didactice de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani vor pleca duminică în Èšara Galilor. Potrivit profesoarelor Corina Vișan și Sofica Ittu, unitatea de învățământ este beneficiara unui nou proiect pentru formarea profesională a tinerilor, finanțat din fonduri europene. Proiectul „Competențe europene în industria ospitalității prin sistem dual” se va derula în perioada iunie 2015 – mai 2017 și va asigura formarea profesională a 60 de elevi de clasele a X-a și a XI-a, domeniul turism și alimentație.
Obiectivele proiectului sunt susținerea elevilor în dezvoltarea de competențe, cunoștințe, abilități și atitudini în vederea formării lor profesionale și personale și angajarea pe piața europeană a muncii, precum și asigurarea unei mai bune recunoașteri pe plan local, regional, național și european a competențelor dobândite de participanți în timpul stagiului de formare și validate prin certificate europene.
Profesoara Sofica Ittu a precizat că partenerii internaționali în acest proiect sunt Colegiul Cambria, Yale Campus, din Wrexham, Å¢ara Galilor, Marea Britanie și AKADEMIE KLAUSENHOF / AKKL din Hamminkeln, landul Renania de Nord-Westfalia, Germania. Colegiul Cambria, un vechi partener au unității de învățământ focșănene, va asigura formarea profesională a 30 de elevi de clasa a XI-a, specializările Tehnician în turism și Tehnician în gastronomie în două fluxuri, în luna februarie 2016 și aprilie 2017. „Pentru mine este important faptul că prin acest proiect avem posibilitatea de a învăța lucruri practice și mai ales că o să interacționăm direct cu clienții. O să fie și ceva diferit, pentru că o să vorbim cu oamenii pe care nu îi cunoaștem. Plec cu speranța că o să mă descurc și o să vin cu cunoștințe din cele mai bune, dar mai ales noi”, a spus eleva Delia Trandafir.
AKADEMIE KLAUSENHOF / AKKL este o organizație educațională non-profit cu capital privat, înființată în 1959, care își desfășoară activitatea în domeniul de formare profesională inițială, educație și pe piața muncii, fiind acreditată de landul Renania de Nord-Westfalia și va asigura formarea profesională a 30 de elevi de clasa a X-a, domeniul Turism și alimentație, în două fluxuri, în iulie 2016 și noiembrie 2016. „Băiatul meu vrea să dea la businnes și turism și ne bucurăm enorm că îl pregătește pentru ceea ce va învăța la facultate. Am observat că chiar liceul nostru îi pregătește pe elevi pentru ASE. Eu spun că în acest stadiu, copilul meu nu face altceva decât să vină cu un plus de valoare. Cred că aici, la liceu, se merge mult pe latura practică și îi pregătește pe elevi pentru viață”, a spus Mihaela Tudose, mama unui elev care va pleca în Èšara Galilor.
Echipa de cadre didactice care fac parte din proiect este compusă din Carmen Corina Vișan, Mariana Mărgărit, Valentina Gheorghiță, Sofica Ittu, Dochia Păun și Mihaela Avram. „Plecăm cu un grup de 15 elevi, șapte la specializarea tehnician în turism și opt la specializarea tehnician în gastronomie, toți din clasa a XI-a. De luni suntem deja în activitate. Organizația de primire are o bază materială de excepție, cu niște profesori inimoși și foarte buni profesioniști care au colaborat foarte bine cu copiii și de aceea i-am ales ca parteneri și în noul proiect. Vom sta 12 zile, pentru că așa este fluxul. La final de săptămână avem programată vizita culturală, unde vom vedea obiectivele turistice din orașele pe care ni le-am propus. Mobilitatea se va încheia cu o evaluare finală și cu înmânarea certificatelor de participare și a documentului Euro Pass Mobility”, a spus profesoara Corina Vișan.

Lecții culturale și activități practice impresionante

La Colegiul Economic mai este în derulare și proiectul „Patrimoniul gastronomic european”, în care partenerul internațional este Colegiul Llandrillo-Menai din Rhos-on-Sea, Å¢ara Galilor, Marea Britanie. Fluxul al doilea al proiectului se va desfășura în aprilie 2016. Ca urmare, în anul școlar 2015-2016, vor participa la proiecte finanțate din fonduri europene 45 de elevi. Au fost selectați elevii pentru toate ciclurile, care vor participa la stagiile de pregătire pedagogică, culturală, lingvistică și de specialitate, pe măsură ce urmează să plece în mobilitate.
Pentru anul școlar 2016 – 2017, elevii de clasa a X-a, domeniul turism și alimentație, și de clasa a XI-a, specializările Tehnician în turism și Tehnician în gastronomie, care doresc să participe la mobilitățile de formare profesională finanțate din fonduri europene pot participa la concursurile de selecție care vor fi organizate în septembrie 2016. Toate informațiile necesare sunt afișate pe panoul proiectului sau se pot obține de la echipa managerială.
Programele europene desfășurate până în prezent au permis experimentarea unor adevărate lecții culturale și a unor activități practice impresionante, care vor rămâne vii în mintea participanților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?