Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Transportul în comun


Zi de zi, în drumul spre școală, spre serviciu, la cumpărături, folosim transportul în comun. Fie că ne deplasăm cu tramvaiul, cu autobuzul sau cu metroul, există anumite reguli de conduită pe care trebuie să le respectăm pentru a nu-i deranja pe ceilalți călători. La urcarea în mijlocul de transport în comun vom lăsa pasagerii să coboare în stație, abia apoi vom urca pe la ușile din mijloc și din spate ale vehiculului. Pot urca pe la ușa din față femeile însărcinate, persoanele cu copii în brațe, cele în vârstă sau cu infirmități. În acest fel, ele vor fi mai aproape de locurile pe scaun care le sunt rezervate, acestea fiind plasate de obicei în partea din față a mijlocului de transport în comun.
    Cum cele mai multe autobuze, tramvaie sau troleibuze sunt de obicei aglomerate, vom avea grijă ca după urcare să nu rămânem în fața ușilor, blocând urcarea altor pasageri. Ne vom face loc cu grijă spre interiorul vehiculului și ne vom asigura că există o bară de care să ne ținem pentru a evita lovirea noastră sau a altora în cazul unui viraj sau al unei frânări bruște. Dacă avem bagaje le vom așeza în așa fel încât să nu incomodăm alți pasageri. Cei care poartă genți tip rucsac le vor da jos din spate și le vor ține în mână pe parcursul călătoriei. Nu este politicos să alergăm după un scaun liber. Dacă totuși există unul, ne vom așeza după ce ne-am asigurat că nu există lângă noi persoane vârstnice sau cu copii cărora le vom da prioritate în ocuparea scaunului liber.
    Dacă nu călătorim singuri, ci suntem însoțiți, putem purta o discuție în timpul călătoriei cu persoana care ne însoțește, dar pe un ton coborât, în așa fel încât să nu afle toată lumea din autobuz ce vorbim. În situația în care întâlnim o persoană cunoscută, o vom saluta discret, printr-o înclinare a capului sau un zâmbet, dar nu vom purta discuții cu aceasta peste capetele călătorilor. Nu este politicos să mâncăm în mijloacele de transport în comun. Dacă este vorba despre copii mici, aceștia pot fi lăsați să mănânce un biscuit sau un fruct, dar persoana care îi însoțește va avea grijă să nu fie aruncat șervețelul sau ambalajul pachetului de biscuiți sub scaun. Dacă stăm deja pe scaun și urcă o persoană din categoriile amintite, cum ar fi o femeie însărcinată, cu copil în brațe, vârstnic sau bolnav, politicos este să-i cedăm locul pe scaun.
    Tinerii, în general, ascultă muzică în căști când circulă cu transportul în comun, dar nu trebuie să fredoneze cu glas tare melodia ascultată în căști. Folosirea telefonului mobil trebuie evitată în timpul călătoriei. Dacă este un apel urgent, puteți răspunde, dar vorbiți cât mai încet și scurtați conversația. Evitați să circulați în mijloacele de transport în comun cu animale de companie. În cazul în care drumul parcurs cu mijlocul de transport în comun e mai lung și stați pe scaun, puteți citi o carte sau o revistă, dar numai dacă e a dumneavoastră. Nu citiți articole din ziarul sau revista pe care o are în mână o altă persoană.
    Dacă este aglomerație și intenționați să coborâți la stația următoare, puteți începe să vă faceți loc spre ușă din vreme, folosind expresiile ”Îmi permiteți să cobor?” sau ”Vă rog să-mi dați voie să ajung aproape de ușă”. Nu vă faceți loc cu coatele sau cu sacoșele. Dacă loviți o persoană din greșeală, trebuie să vă cereți scuze. La coborâre, dacă o doamnă este însoțită de un domn, acesta va coborî primul, oferind mâna doamnei pentru a o ajuta să coboare. La fel și în cazul persoanelor tinere, care vor coborî primele și vor oferi mâna persoanei în vârstă pentru a o ajuta la coborâre.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?