Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Clasa pregătitoare ar putea deveni obligatorie. Înscrierea se va face în două etape


Anul acesta, înscrierea în clasa pregătitoare se va face în două etape, potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Educației. Astfel, între 21 și 25 martie vor fi înscriși copiii din circumscripția școlară și din afara ei, iar între 29 martie și 8 aprilie se vor înscrie copiii rămași nerepartizați. Conform spuselor directorilor mai multor școli, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea nu a trimis, până ieri, nici o adresă privind înscrierea în clasa pregătitoare, însă acestea urmează să ajungă începând de săptămâna viitoare. Inspectorul pentru învățământ primar, Gabriela Oloeriu, a precizat că informațiile necesare vor ajunge de luni în unitățile de învățământ vrâncene. „De luni, urmează să fie trimise în școli adrese privind înscrierea la clasa pregătitoare. Se știa până în prezent că s-a mers pe excepții, iar de acum se va merge pe lichidarea acestor excepții„, a precizat Gabriela Oloeriu.
    Potrivit acestui proiect, pe 22 februarie se va afișa la sediile unităților de învățământ și la ISJ programul de completare a cererilor tip de înscriere, iar între 29 februarie și 18 martie părintele trebuie să completeze fie online, fie la unitatea de învățământ unde vrea să înscrie copilul, cererile tip de înscriere care se vor valida zilnic, de luni până vineri, în intervalul 8.00-20.00 și sâmbătă între 9.00-13.00. Pe 21 martie va avea loc repartizarea la școala de circumscripție, între 22 și 24 martie va fi admiterea sau respingerea cererilor de înscriere la alte unități școlare decât cele de circumscripție, iar pe 25 martie copiii care au fost înscriși la o altă școală decât cea de circumscripție și nu au fost admiși vor fi repartizați la unitatea de învățământ de circumscripție.
    Pe 25-26 martie, la sediile școlilor și la ISJ se va afișa lista cu numărul de locuri rămase libere și lista cu cei rămași neînscriși după această primă etapă. Pe 29 martie se va afișa procedura specifică de repartizare a școlarilor pe locurile disponibile, iar în intervalul 30 martie – 8 aprilie părinții vor depune cererea tip de înscriere la secretariatul școlii aflată pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua. Pe 15 aprilie se vor afișa listele finale cu cei înscriși la clasele pregătitoare, iar între 18-22 aprilie inspectoratul școlar va soluționa cererile părinților ai căror copii nu au fost înscriși nici în urma celei de-a doua etape.

Clasa pregătitoare obligatorie, fără excepții

    Ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de metodologie privind înscrierea copiilor în învățământul primar, în anul școlar 2016-2017. Acesta este deschis dezbaterilor până pe 25 ianuarie, conform site-ului Ministerului. Potrivit acestui proiect de metodologie, elevii vor putea fi înscriși în clasa I doar dacă au terminat clasa pregătitoare. „Se știa până în prezent că s-a mers pe excepții, iar de acum se va merge pe lichidarea acestor excepții”, a precizat inspectorul pe învățământ primar, Gabriela Oloeriu.
    Directorii de școli consideră că renunțarea la excepții și introducerea clasei pregătitoare ca fiind obligatorie pentru elevii care se vor înscrie în clasa I reprezintă o decizie bună. „Consider că nu e o idee rea să devină obligatorie”, afirmă directorul Școlii Gimnaziale „Ion Basgan”, Dan Grigoraș. Și directorul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” susține că inițiativa e bună. „Clasa pregătitoare era obligatorie și până acum. Oricum, e o decizie bună. Copiii sunt deja obișnuiți să lucreze într-un colectiv, se vor acomoda”, spune Maria Pătrașcu, directorul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?