Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO și GALERIE FOTO : Preotul Eduard-Daniel Bran a fost hirotesit protoiereu la Protoieria Focşani I


În Duminica după Nașterea Domnului, 27 decembrie 2015, biserica Parohiei „Sfântul Dumitru” – Uzină din Focșani a fost neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor veniți să aducă cinstire Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Åžtefan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul”.
    În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a precizat că „Sfântul Arhidiacon Åžtefan a fost unul dintre cei mai zeloși propovăduitori ai Evangheliei Mântuitorului Hristos, cel care a înțeles, în chip autentic, mesajul Evangheliei cu privire la iubire și iertare. Acesta avea să le reproșeze iudeilor care l-au acuzat pe nedrept că, așa cum părinții lor i-au ucis pe trimișii lui Dumnezeu în lume, tot astfel au procedat și ei, ucigându-L pe Mântuitorul pe Crucea Golgotei. În cadrul acelui rechizitoriu, când el le reproșa contemporanilor că nu au fost capabili să se urce cu mintea la înțelegerea corectă a profețiilor din Vechiul Testament, în așa fel încât să identifice în Persoana lui Iisus pe Însuși Mesia, deodată Sfântul Åžtefan a fost binecuvântat de Dumnezeu și a văzut cerurile deschise, pe îngerii lui Dumnezeu stând în jurul Tronului ceresc. El a și mărturisit acea vedenie cerească, în momentul în care răufăcătorii iudei îl scoseseră afară ca să-l ucidă cu pietre. Este primul caz de martiriu creștin, când un ucenic al Domnului și-a dat viața pentru mărturisirea lui Hristos”, a explicat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

    La finalul Sfintei Liturghii, părintele Eduard-Daniel Bran a fost hirotesit protoiereu pe seama Protoieriei Focșani I. (N.R. – Preotul Bran a fost numit protoiereu în aprilie anul trecut, în locul preotului Valeriu Balica, dar abia pe 27 decembrie a fost oficiată slujba de hirotesie de către ÎPS Ciprian)
    De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea parohiei o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Atestată documentar în data de 17 august 1696, biserica „Sfântul Dumitru” – Uzină din Focșani a fost reconstruită între anii 1700-1705. Căpitanul Vicol, în calitate de ctitor, a închinat locașul de cult ca metoc al Mănăstirii Agapia. În perioada 1982-1987, sfântul locaș a trecut prin ample lucrări de consolidare și restaurare.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?