Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Oamenii nu mai donează sânge nici măcar de sărbători, deși este nevoie URGENTĂ


Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea se confruntă cu o lipsă de pungi de sânge. Deși, în mor normal, în anii precedenți, numărul donatorilor se dubla în perioada sărbătorilor, pentru că mulți foloseau bonurile valorice pentru a mai cumpăra câte ceva pentru masa de Crăciun, anul acesta au venit foarte puțini donatori. Medicul Mioara Hanță spune că niciodată nu s-a întâmplat ca de sărbători să vină un număr mic de donatori, iar instituția să aibă probleme cu stocurile de sânge. „Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva, să ne vină puțin donatori de sărbători. De exemplu, astăzi (miercuri, 23 decembrie – n.r.) ne-au venit doar 17, când numărul trebuia să fie dublu. Avem probleme și cu stocurile de sânge. De exemplu, nu mai avem sânge grupa 0, rh negativ, și nici AB negativ. Solicitări sunt multe, dar nici la centrele din alte județe nu se găsește sânge și acolo venind puțini donatori”, ne-a spus medicul Mioara Hanță.

Cum poți deveni donator de sânge

    Cei care vor să salveze vieți se pot duce la CTS Vrancea, de luni până vineri, între orele 8.00-12.00, pentru a dona sânge. Însă, nu toate persoanele sunt primite la donare. Donatorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Medicul Mioara Hanță, directorul centrului, ne-a explicat care sunt acestea. Astfel, donatorul trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, femeile trebuie să cântărească cel puțin 57 de kilograme, bărbații cel puțin 60 de kilograme. Donatorul trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 și 100 mmHg. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu urmeze tratament medicamentos. 
    Foarte important de reținut este că în dimineața donării de sânge se poate mânca un mic dejun format dintr-un ceai, o cafea, biscuiți, dar și ceva dulce, de exemplu o eugenie. După donare, este recomandat repausul și consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi ficatul de porc, vită, etc. Persoanele care donează beneficiază pe lângă un set de analize medicale, șapte bonuri de masă, în valoare de aproximativ 70 lei și reducere la transportul public în comun.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?