Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

GALERIE FOTO : Cezar Bolliac- strada cu clădiri vechi, abandonate și instituții importante


Marți, 22 decembrie, cu puțin timp înainte de Crăciun, a fost o zi prea frumoasă pentru perioada în care ne aflăm. Conform prognozei meteo, afară s-au înregistrat în jur de 13 grade Celsius și a fost soare. Èšinta rubricii „Monitorul vine pe strada ta” a fost în această săptămână strada Cezar Bolliac.
   
Strada „instituțiilor”
    Pe strada Cezar Bolliac se ajunge destul de ușor, fie pe lângă fostul Tribunal, fie de la Colegiul Național „Unirea”. De reținut pentru șoferi este că strada e cu sens unic când te deplasezi dinspre fostul Tribunal spre Poliție și că din cauza mașinilor parcate pe de o parte și de alta a străzii, în unele zone, spațiul e destul de îngust.
    Unde funcționa cândva Palatul Copiilor, iar curtea era plină de copilași și râsetele lor, acum au rămas doar ruinile unor clădiri și o curte pustie, năpădită de buruieni, iar peisajul întreg îți dă fiori și te întristează. Și peste clădirea fostului Tribunal timpul și vremea și-au lăsat amprentele. La Spitalul Militar, oamenii intrau și ieșeau. Pe unele geamuri ale spitalului sunt lipite stickere specifice sărbătorilor de iarnă. Unde strada Cezar Bolliac se intersectează cu strada Lupeni se află Casa Armatei. În zona Inspectoratului de Poliție Județean e destul de aglomerat, atât de oameni grăbiți în treburile lor, cât și de șoferi care-și parchează mașinile. Vis-a-vis de IPJ se află încă o clădire veche, în care a funcționat un birou de traduceri. Pe treapta fostului birou de traduceri, cineva a lăsat „un pachețel” pentru câini, adică niște granule și apă într-o sticlă tăiată. În aceeași clădire, pe geamurile unor uși de termopan este scris: filmări video, fotografii profesionale, firme luminoase și neluminoase, bannere, panouri, copertine, afișe, listări, redactări. La cum arată imobilul și după cum se vede de la poartă, firma nu mai funcționează aici. În zona Colegiului Național „Unirea” ieri a fost liniște, deoarece elevii au vacanță în această perioadă.

Trotuarul, o problemă
    Acolo unde pietonii pot circula pe trotuar, starea în care se află nu este una bună. În alte zone, trotuarul este, dar nu poate fi folosit de pietoni din cauza mașinilor parcate. Pietonii se adaptează situației așa că fie ocolesc gropile din trotuar, fie ocolesc trotuarul și merg pe stradă. Asfaltul nu este în cele mai bune condiții, dar se poate circula bine pe majoritatea străzii.
    Vis-a-vis de Spitalul Militar, o casă impunătoare, acoperită de vegetație uscată, îmi atrage atenția. Și Dacia galbenă din curte, care are pană. Nu-mi pot da seama dacă cineva încă locuiește aici sau nu. După această casă, se află o scurtătură folosită de locatarii zonei pentru a ajunge mai ușor dintr-o parte în alta. Spații de joacă pe strada Cezar Bolliac nu sunt, dar în apropiere copiii pot merge să se joace în Parcul Olandez din Bahne sau în Piața Unirii. Ca unități de învățământ, în apropiere sunt Colegiul Național „Unirea”, Școala Gimnazială „Anghel Saligny”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”.

Cine a fost Cezar Bolliac?
    Conform Wikipedia, Cezar Bolliac sau Cesar Bolliac a fost unul dintre fruntașii revoluției din 1848, poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice și gazetar român. A editat împreună cu Constantin G. Filipescu revista Curiosul, iar publicația e interzisă după numărul 4, în care Cezar Bolliac publică satire politice. În 1844 publică articolul Către scriitorii noștri în Foaie pentru minte, inimă și literatură, prin care îi îndeamnă pe literați la angajare civică. A murit la București în 1881.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?