Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Elevii de la Economic au discutat despre violența asupra femeilor


Elevii Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au participat la o activitate de prevenire a violenței, cu ocazia Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței asupra femeilor, marcată anual pe 25 noiembrie. Activitatea face parte din proiectul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională „Decât reactiv, mai bine preventiv”, iar la Colegiul Economic au fost prezenți reprezentanții instituțiilor care colaborează în cazurile de violență, dintre care amintim pe Monica Manolache – din partea IPJ Vrancea, Violeta Pavelescu –  de la DGASPC Vrancea, Alina Gârleanu – reprezentant SPLAS Focșani, Ana-Maria Cîrjan – reprezentant al Crucii Roșii Vrancea, Daniela Ivan – reprezentanta  Colegiului Național al Asistenților Sociali din România și Iulia Soare – consilier școlar coordonator.
    S-a organizat o dezbatere între specialiști și elevi, având la bază informațiile prezentate pe site-ul Poliției Române, în cadrul campaniei de prevenire numită „Ridică-te și fugi”. Elevii au susținut o prezentare și s-au ocupat de punerea în scenă a unor situații dramatice, care exemplificau situația elevilor aflați în risc privind traficul de persoane, dacă au dificultăți socio-economice și integrare redusă în învățământ din cauza absenteismului, note scăzute și o relaționare deficitară cu ceilalți colegi și cadre didactice.
În plus, elevii au realizat un videoclip, menit să încurajeze femeile să părăsească relațiile abuzive și să solicite sprijinul autorităților. „Recomandările prezentate de elevi au fost completate de cele ale specialiștilor, care au evidențiat importanța comunicării în scop preventiv la nivelul școlii și a întocmirii plângerilor adresate poliției, precum și a sesizărilor adresate celorlalte instituții implicate în managementul cazurilor de violență, îndeosebi DGASPC, pentru protejarea minorilor. În urma activității, s-a conștientizat gravitatea unor forme de violență adesea ignorate, precum abuzul emoțional, neglijarea, exploatarea sau discriminarea și faptul că sunt traumatizați atât victimele, cât și martorii abuzurilor. Videoclipul prezentat de Alina Gârleanu a arătat unele efecte ale violenței și traficului de persoane prin mărturii ale unor victime, evidențiind importanța unei rețele sociale de sprijin pentru prevenție și reabilitare”, se arată într-un comunicat de presă trimis redacției.
    Băieții care au fost prezenți la activitate au primit din partea fetelor o floare cu mesajul „Nu loviți, dăruiți!”. „Proiectul «Decât reactiv, mai bine preventiv!» va continua cu dezbateri între specialiști pentru adoptarea unei proceduri unitare de lucru de către colaboratori din instituțiile mai sus menționate pe cazurile de violență, în vederea includerii în regulamentul școlar, pentru o mai bună informare a cadrelor didactice, părinților și elevilor”, se arată în același comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?