Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Facilităţi fiscale pentru firmele cu datorii la bugetul Focşaniului


Primăria Focșani va oferi facilități fiscale firmelor și persoanelor fizice care au datorii la bugetul local. Propunerea va fi discutată, astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Local Focșani și presupune reducerea cu 70% a majorărilor de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale datorate bugetului local și restante la 30 septembrie 2015. Proiectul de hotărâre se întemeiază pe prevederile Ordonanței de Guvern 44 din 2015 și vine în sprijinul firmelor care au probleme financiare. Sunt cazuri de firme unde mai mult de jumătate din datoriile acumulate către bugetul de stat sau bugetul local o reprezintă penalizările aplicate pentru neplata la timp a taxelor și impozitelor. „Facem această propunere pentru a impulsiona contribuabilii persoane fizice și persoane juridice să achite obligațiile de plată datorate bugetului local al municipiului Focșani mai ales că, în acest moment, situația încasării veniturilor proprii, respectiv gradul de colectare a sumelor restante din anii precedenți, este destul de redus și că majorările la anumite categorii de venituri sunt chiar mai mari decât creanțele principale. Considerăm că această măsură este benefică atât bugetului local cât și contribuabililor”, se arată în raportul semnat de directorul economic al Primăriei, Carmen Daniela Grosu.
    Această facilitate se aplică în anumite condiții. Astfel, persoana fizică sau firma trebuie să achite integral obligațiile fiscale de plată principale restante la data de 30 septembrie 2015, inclusiv 30% din majorările de întârziere aferente calculate la momentul plății, până la data de 31 martie 2016 iar cererea de anulare trebuie depusă până la aceeași dată. „Prevederile… nu se aplică obligațiilor de plată rezultate din raporturi juridice contractuale”, se arată în proiectul de hotărâre.
    Reprezentanții Primăriei Focșani precizează în raportul atașat proiectului de hotărâre că în rândul obligațiilor de plată sunt cuprinse și amenzile, chiar dacă acestea nu generează majorări. „Facilitățile fiscale nu se aplică obligațiilor de plată rezultate din raporturi juridice contractuale și nici pentru obligațiile stabilite prin acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii. În situația în care un contribuabil renunță la cererea de suspendarea a executării silite, acesta poate beneficia de anularea unei cote din majorările de întârziere, în condițiile hotărârii aprobate de consiliul local”, precizează raportul funcționarilor din Primărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?