Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Sute de milioane de lei colectați la bugetul de stat


Peste 11% din încasările fiscului din acest an au fost realizate prin executarea silită a datornicilor, arată bilanțul Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea. De la începutul anului, fiscul vrâncean a realizat încasări de 700,9 milioane lei. Cei mai mulți bani au fost colectați la bugetul de stat – 334,89 milioane lei, bugetul asigurărilor sociale de stat – 244,7 milioane lei, bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate – 112,76 milioane lei și bugetul asigurărilor pentru șomaj – 8,5 milioane lei. Defalcat pe principalele impozite și taxe, cele mai mari încasări la bugetul de stat au fost la impozitul pe venit – 143,4 milioane lei, TVA – 100,4 milioane lei, impozit profit – 53,59 milioane lei, accize – 8,8 milioane lei, iar din alte surse – 28,6 milioane lei.
Încasările din activitățile de executare silită au fost de 79,07 milioane, reprezentând peste 11% din totalul încasărilor. Aproape jumătate din această sumă (34,07 milioane lei) sunt încasările realizate în termenul de 15 zile de la comunicarea somației și pentru care nu au fost continuate măsurile de executare silită. Peste 21 milioane lei au fost încasări ca urmare a popririi conturilor bancare, iar 14,17 milioane lei au fost încasări din somații pentru care nu s-au aplicat alte măsuri de executare silită. Au mai fost realizate încasări din plățile efectuate de debitori după instituirea sechestrului sau înființarea popririi, încasări care urmare a popririi veniturilor la terți și încasări din valorificarea bunurilor mobile și imobile sechestrate. 
Cei mai puțini bani au fost obținuți din vânzarea bunurilor confiscate. De la începutul anului, încasările din valorificarea bunurilor confiscate au fost de 0,39 milioane lei, gradul de valorificare a bunurilor confiscate și intrate în patrimoniul statului fiind de 97,77%. Cei mai mulți bani au fost obținuți prin intermediul vânzării directe (94,30%), a magazinului propriu (3,65%) și a consignațiilor (2,05%).

Aproape 30 milioane de lei recuperați de la evazioniști

Finanțiștii vrânceni au realizat încasări de peste 29,7 milioane lei în urma acțiunilor de inspecție fiscală, adică peste 4% din totalul veniturilor realizate. De la începutul anului au fost desfășurate 991 acțiuni de inspecție fiscală, în urma cărora a fost atrasă la bugetul general consolidat suma de 153,02 milioane lei. Cea mai mare parte sunt diferențe de impozite, taxe și contribuții -123,52 milioane lei, la care s-au calculat accesorii de 27,46 milioane lei și au fost aplicate amenzi contravenționale de 0,70 milioane lei. De asemenea, inspectorii fiscali au realizat confiscări de 1,34 milioane lei.
„Cu ocazia acțiunilor de inspecție fiscală au fost instituite 82 măsuri asiguratorii în valoare de 56,48 milioane lei, când s-a considerat că există pericolul ca agentul economic să se sustragă, să își ascundă, ori să își risipească patrimoniul îngreunând în mod considerabil colectarea. În 2015 au fost aplicate 271 amenzi contravenționale pentru: reținerea și nevărsarea în totalitate a sumelor reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă; declararea în mod eronat la organul fiscal teritorial a impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului general consolidat;
nerespectarea prevederilor M.F.P. referitoare la întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile pentru toate operațiunile efectuate, respectiv pentru neefectuarea inventarierii; prezentarea de situații financiare care conțin date eronate sau necorelate; nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor recapitulative sau depunerea de astfel de declarații cu sume incorecte ori incomplete. Tot cu ocazia inspecțiilor fiscale desfășurate, au fost înaintate către organele abilitate 33 sesizări penale pentru un prejudiciu adus bugetului general consolidat de 42 milioane lei”, se arată într-o informare a fiscului vrâncean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?