Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Un POLIŢIST de la Mascaţi şi-a dus colecţia de fotografii şi documente vechi, la Muzeul Vrancei


Focșănenii sunt invitați să facă o excursie în istoria municipiului și a județului Vrancea prin expoziția de obiecte și imagini deschisă la Secția de Istorie a Muzeului Vrancei. „Vrancea Arhaică” este colecția personală a agentului principal Daniel Ungureanu de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale al Poliției vrâncene. Expoziția prezintă, aranjate cu grijă în vitrine, acte și documente oficiale, fotografii, cărți postale, plicuri, ziare, obiecte, acte administrative ale mai multor instituții și persoane fizice din perioada 1870 – 1945. Una dintre vitrine cuprinde acte emise de Poliția Orașului Focșani precum și alte repere istorice în care este menționată și activitatea polițiștilor vremii.
    O altă vitrină prezintă obiecte care au aparținut negustorului Mihail Zaharia. Acesta a avut o fabrică de lumânări și săpun în Focșani și a fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie din municipiu. În altă vitrină sunt ziare din perioada Primului Război Mondial, precum Putna Zeitung, ziarul editate de nemți la Focșani, dar și publicistică interbelică, Sentinela, Căminul. În vitrine mai sunt imagini cu aspecte din viața cazărmilor din Focșani, documente oficiale ale Poliției, statute de bănci. Sunt imagini cu prima statuie a generalului rus Alexandr Suvorov de la Dumbrăveni, cu vizita Kaiserului Wilhelm al II-lea din Primul Război Mondial. 
    Introducerea la vernisaj a fost realizată de directorul Muzeului Vrancei, istoricul Horia Dumitrescu. Acesta l-a felicitat pentru colecția realizată, i-a oferit volumele lipsă din Cronica Vrancei, colecția de carte editată de Muzeul Vrancei. „Un colecționar, după opinia mea, este un om fericit, își propune un proiet pentru toată viața, un proiect pe care îl realizează pas cu pas, îl realizează cu forțele lui financiare, este o pasiune care crește în fiecare an, fără să deranjeze pe absolut nimeni”, a spus Horia Dumitrescu, care a precizat că instituția de cultură este deschisă colaborărilor și cu alți colecționari din județ.
    Colecția prezentată este rezultul unei munci începute acum aproximativ 25 de ani, odată cu găsirea în municipiul Focșani a unei monede emisă în anul 1875. Treptat, polițistul a început să colecționeze doar obiecte referitoare la istoria Vrancei. „Colecția am dobândit-o în timp, nu e foarte lungă perioada în care am început să strâng tot ce este legat de Vrancea, absolut tot, mai aveam puțin și mergeam prin cimitir. Am avut noroc și am reușit să strâng și piese deosebite. Fiecare piesă în sine are un istoric dar unele sunt mai deosebite ca altele. Am început cu o colecție de numismatică și de aici m-am separat și am început să strâng doar despre Vrancea… Sunt îndrăgostit de Vrancea, de legendele și misterele ei, de peisaje, de tot de înseamnă Vrancea arhaică, de vechiul județ Putna. Având această dragoste față de județul nostru, am început să caut tot ceea ce era legat de Vrancea. Așa am început colecția. Nu colecționez pentru a ajunge la capăt, mă bucur de fiecare surpriză. De asemenea, eu vreau să împărtășesc colecția cu toți cei interesați. Marele meu vis este să am un loc în care să pun în valoare toate obiectele pe care le-am strâns deja și pe care le voi mai adăuga la colecția mea”, a spus Daniel Ungureanu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?