Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Ce trebuie să facă vrâncenii care refuză cardul de sănătate


În condițiile în care serviciile medicale se acordă, de la 1 septembrie, doar în baza cardului național de sănătate, acest document trebuie prezentat de pacient de fiecare dată când acesta merge la medic sau la farmacie pentru eliberarea unei rețete. Persoanele care refuză folosirea acestuia din motive religioase sau de conștiință pot solicita totuși eliberarea unei adeverințe de asigurat cu o valabilitate de trei luni, potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea. Până în prezent, câteva sute de vrânceni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase. Astfel, asigurații care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național, fac dovada calității de asigurat pe baza adeverinței de asigurat, cu o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență. Cererea pentru prima solicitare de eliberare a adeverinței va fi însoțită de declarația pe propria răspundere privind refuzul cardului, precum și de cardul național, în situația în care acesta a fost distribuit. Aceste documente trebuie depuse la sediul CAS Vrancea, care va elibera pe loc o adeverință.
    Pentru județul Vrancea au fost emise 195 de mii de carduri, iar dintre acestea 10.600 au fost returnate la CAS. 6.300 dintre ele au fost distribuite cu ajutorul medicilor de familie, iar aproximativ 600 sunt la CAS și așteaptă să fie ridicate de asigurați. De asemenea, și asigurații OPSNAJ se pot prezenta la CAS pentru a intra în posesia cardurilor de sănătate. Între timp, sute de persoane și-au pierdut cardurile de sănătate. Prin urmare, aceștia au făcut cereri către CAS Vrancea pentru eliberarea unui nou card, fiecare plătind câte 15,5 lei.
    Persoanele care nu au primit încă, la domiciliu, cardul național de sănătate, pot afla dacă acesta a fost emis accesând o pagină de internet, respectiv http://www.casan.ro/casvn/page/verificare-asigurat.html, unde trebuie introdus codul numeric personal al solicitantului și un cod de verificare afișat pe ecran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?