Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Apel pentru DONAREA de SÂNGE


Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea are nevoie urgentă de sânge. Cum numărul donatorilor este foarte mic în ultima perioadă, iar solicitările sunt nenumărate, instituția mai are puține doze de sânge. Medicul Mioara Hanță, directorul instituției, face apel la solidaritatea vrâncenilor pentru a veni să doneze sânge. Aceștia trebuie să înțeleagă faptul că sângele lor este necesar pentru salvarea vieții semenilor. „Avem cam 10-12 donatori pe zi. Foarte puțini de altfel, și nu putem pune numărul mic de donatori pe seama muncilor agricole, pentru că nici când ploua nu au venit mai mulți. Avem solicitări foarte multe de la spital pentru sânge, așa că facem apel la vrânceni să vină să doneze sânge”, a spus medicul Mioara Hanță. Unitatea are nevoie de sânge din grupele B pozitiv și negativ, 0 negativ, unde mai este nicio pungă pe stoc, dar și pentru grupele A pozitiv, AB pozitiv și 0 pozitiv.
Donarea de sânge este recomandată de medici. Pe lângă faptul că pot fi salvate vieți, sunt aduse multiple beneficii organismului donatorului. De altfel, cei care donează sânge își pot face gratuit analizele pentru diferite tipuri de afecțiuni, în special cele care au transmitere prin sânge, respectiv hepatitele B și C, HIV. Aceste analize se fac, în mod obligatoriu, la fiecare donare. La Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea vin, în medie, 10-15 donatori pe zi, un număr insuficient luând în considerare solicitările.
Cei care vor să salveze vieți se pot duce la CTS Vrancea, de luni până vineri, între orele 7.00-12.00, pentru a dona sânge. Însă, nu toate persoanele sunt primite la donare. Donatorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții. El trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, femeile trebuie să cântărească cel puțin 57 de kilograme, iar bărbații cel puțin 60 de kilograme. Donatorul trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mm Hg, iar pe cea diastolică între 60 și 100 mm Hg. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale și să nu urmeze tratament medicamentos.
Foarte important de reținut este că în dimineața donării de sânge se poate mânca un mic dejun format dintr-un ceai, o cafea, biscuiți, dar și ceva dulce, de exemplu o eugenie. După donare, este recomandat repausul și consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi ficatul de porc, vită, etc. Persoanele care donează beneficiază pe lângă un set de analize medicale, de șapte bonuri de masă, în valoare de aproximativ 70 lei și reducere la transportul public în comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?