Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar temperaturile exterioare au scăzut foarte mult în ultimele zile. În condițiile în care temperaturile vor scădea și mai mult, organismul uman trebuie să fie pregătit să facă față „avalanșei” de afecțiuni specifice sezonului răcoros. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea avertizează că tranziția de la cald la rece nu trece neobservată de organismul celor care au un sistem imunitar slăbit sau suferă de boli digestive, cardiace ori respiratorii. De altfel, odată cu venirea toamnei, organismul nostru este mult mai vulnerabil decât în perioada verii.
Dacă unele boli pot avea o formă ușoară, altele, cum ar fi pneumonia sau gripa, pot cauza decesul. Pentru a preveni afecțiunile de sezon, specialiștii din cadrul DSP au o serie de recomandări pentru întărirea sistemului imunitar. Ei spun că în sezonul rece este foarte important ca mesele zilnice să conțină legume și fructe, pentru aport de vitamine, iar la prepararea mâncării este indicat să folosiți condimente și ierburi aromate. „Organismul poate fi luat pe nepregătite de schimbările bruște de temperatură, de umezeala specifică sezonului, de virusuri și bacterii care provoacă viroze, răceli sau chiar alergii. Astfel, alimentația zilnică are nevoie de multe vitamine și nutrienți. Sunt recomandate alimentele bogate în vitaminele A, C, D, E, seleniu, zinc, omega-3, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, carne proaspătă. Trebuie evitate alimentele procesate, alimentele prăjite, sucurile din comerț, produsele de patiserie sau produsele cu adaos de îndulcitori și zaharuri rafinate. Atunci când se gătește, sunt recomandate să se folosează ceapa, usturoiul, piperul și alte condimente, deoarece întăresc sistemul imunitar”, spun specialiștii DSP.
Pe lângă alimentație, foarte importante sunt și plimbările în aer liber, dar și alternativele pentru imunizare: vaccinare, administrarea de vitamine (în special vitamina C în combinație cu zinc), medicamentele homeopate, siropurile și tincturile pe bază de plante cu proprietăți imunostimulatoare (echinaceea, măceșe, cătină), polenul și lăptișorul de matcă. Potrivit specialiștilor DSP, și în perioada rece, hidratarea este foarte importantă, dar și efortul fizic. „Sunt recomandate ceaiurile, simple sau îndulcite, apa, aproximativ 2 litri pe zi. De asemenea, efortul fizic îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar și ajută la calitatea somnului, ceea ce contribuie, din nou, la buna funcționare a acestuia”, mai spun aceștia.
Recomandările se îndreaptă și către pacienții cu afecțiuni respiratorii, care ar trebui să evite deplasările în aer liber când este ceață. În consecință, pacienții cu afecțiuni cronice trebuie să țină permanent legătura cu medicii curanți.