Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

De la pomană, la spital! Mai multe persoane au făcut toxiinfecție de la sarmale cu smântână


Mai multe persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Focșani, ieri după amiază, după ce au mâncat la o pomană. Praznicul a avut loc sâmbătă, la Vînători, dar oamenilor li s-a făcut rău ieri. Potrivit unor surse medicale, pacienții au ajuns la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean cu stări de vomă, febră și diaree.
Primii au ajuns la spital membrii familiei care a organizat parastasul. La scurt timp, o ambulanță a adus alte două persoane, cu aceleași simptome. Pacienții au fost consultați și diagnosticați cu toxiinfecție alimentară, motiv pentru care au fost internați pentru a primi tratament specific. Potrivit acelorași surse, pacienților, cu toții trecuți de 60 de ani, li s-ar fi făcut rău din cauza sarmalelor cu smântână.
Primarul comunei Vînători, Ionel Lupu, ne-a spus că a auzit că mai mulți localnici au ajuns la spital, după ce au mâncat la o pomană. „Într-adevăr au venit vreo două-trei ambulanțe și au luat localnici, care, din ce am auzit, au mâncat la o pomană. Dar să vă zic ce anume au mâncat și la ce pomană nu știu, că ieri (n.r.-sâmbătă) au fost vreo patru pomeni în sat și o înmormântare”, ne-a spus edilul.

   DSP face anchetă

Având în vedere că este vorba de un focar de toxiinfecție alimentară, pe fir au intrat și medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Aceștia se vor deplasa astăzi, împreună cu medici din cadrul Direcției Sanitar Veterinare, la spital și la Vînători, pentru a face anchetă epidemiologică. „Conform primelor informații obținute în urma anchetei epidemiologice, la spital au ajuns 7 persoane, care au fost internate. Am stabilit că la pomană au participat 30 de persoane. Mâine (astăzi-n.r.) medicii epidemiologi de la DSP, împreună cu cei de la DSVSA, vor merge la fața locului pentru a continua ancheta epidemiologică. Vor fi luate și probe, pentru a se stabili cu exactitate care este cauza toxiinfecțiilor”, ne-a declarat medicul Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea.
Toxiinfecția alimentară este o urgență medicală în primele ore deoarece  pacientul se poate deshidrata. Dacă primește asistență medicală imediată, își revine destul de repede.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?