Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO şi GALERIE FOTO: Înjurături în fața Primăriei Biliești, în timpul unui exercițiu de alarmare


Forfotă mare la Biliești, ieri, unde s-a derulat un exercițiu în cazul producerii unor inundații. Potrivit scenariului, din cauza inundațiilor, copiii au fost evacuați din școală, doi dintre ei având nevoie de asistență medicală. S-au construit diguri de apărare și au fost salvate animale, dar și un cioban. Totul a mers ca la carte, ținând cont de faptul că fiecare situație a fost planificată.

    Liniștea locuitorilor din comuna Biliești a fost tulburată, ieri, de vocea unei angajate a primăriei, care a transmis prin intermediul sirenei un mesaj referitor la faptul că sunt inundații, că localnicii trebuie să se evacueze, iar în cazul în care au fost surprinși de ape în locuințe, să se adăpostească la etajele imobilelor sau pe acoperișurile acestora. În timp ce angajata primăriei repeta mesajul, pentru ca toată lumea să audă sfaturile, o femeie a venit revoltată în fața primăriei, fiind supărată din cauza unor bani. A țipat atât de tare încât sirena s-a oprit. După ce a înjurat de Dumnezeu, femeia și-a făcut cruce, s-a urcat pe bicicletă și a plecat nervoasă.
    Revenind la exercițiu, inundațiile au avut loc pentru că au căzut precipitații peste pragurile critice în zona superioară a barajului Movileni și pe raza comunei Biliești, fiind introdus codul roșu pentru această zonă. După ce s-a dat alarma, echipele de salvare au plecat către școala din localitate pentru evacuarea elevilor și a cadrelor didactice. Astfel, au fost evacuate peste 40 de persoane care se aflau în școală, elevi, cadre didactice și personal auxiliar. 
În urma evacuării, un elev a suferit atac de panică, fiind preluat de un echipaj SAJ Vrancea. Un alt elev s-a rănit și a rămas blocat în una din clase. Echipa de căutare-salvare din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani l-a scos în afara unității de învățământ, unde a fost preluat de echipajul SMURD pentru a-i acorda îngrijiri medicale specifice. Îngrijirile medicale au fost acordate unuia dintre copii  sub ochii curioși ai unei localnice, care nu s-a mișcat până când nu s-a terminat intervenția, apropiindu-se tot mai mult de echipele de salvare pentru a vedea ce copil e pe targă. Nu de alta, dar are și ea nepoți la școală și s-a gândit să nu aibă probleme careva dintre ei.
    Anterior intervenției de la școală, s-au organizat punctele de primire – repartiție în caz de inundație, punctele de adunare – îmbarcare și de îndrumare a populației către acestea, fiind instalată tabăra de sinistrați la Biserica Sasu.
   
   Cioban salvat din apele Siretului

    Din centrul comunei, pompierii, cadrele medicale, ambulanțe SMURD și SAJ, polițiștii, jandarmii, dar și voluntarii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Biliești s-au mutat pe malul Siretului, în zona unei balastiere, la mică distanță de locul în care s-a înecat comisarul șef Tomiță Lazăr, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Vrancea.
    Aici, pompierii, jandarmii și cei de la SVSU au umplut saci cu nisip pentru construcția unui dig, întrucât nivelul apei depășise cota de inundație. De asemenea, personalul SGA Vrancea a acționat pentru întărirea digului de protecție în zonele în care acesta este traversat de drumurile comunale. În același timp, echipele de la ISU, cu ajutorul unei bărci, au intervenit pentru salvarea unui cioban și a oilor sale, care a rămas captiv pe o insulă în mijlocul Siretului. Omul a fost adus la mal teafăr și nevătămat, la fel ca și animalele sale. Bărbatul a rămas izolat ca urmare a deversărilor din lacul de acumulare Movileni.
    De asemenea, pompierii, printre ei și scafandri, au intervenit pentru salvarea unei alte persoane din apele Siretului. Recuperată din apă, victima a fost adusă la mal tot cu o barcă, fiind preluată de cadrele medicală și resuscitată.

   Totul a ieșit cum trebuia

    La final, totul a ieșit așa cum trebuia, numai că de cele mai multe ori, situațiile de urgență nu sunt planificate. Totuși, este nevoie de astfel de simulări atât pentru a vedea modul de acțiune, cât și pentru pregătirea celor responsabili în cazul unor situații de urgență reale. „Astăzi (ieri-n.r.) am organizat și desfășurat un exercițiu tactic cu forțe și mijloace în teren, atât la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, cât și la nivelul Inspectoratului, având ca temă de risc inundațiile. Conform scenariilor pregătite, au fost create mai multe situații tactice, în care au fost implicate toate forțele și mijloacele instituțiilor care gestionează  acest risc la nivelul județului Vrancea. Totodată, am avut în vedere atât instruirea personalului profesionist din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, cât și pregătirea membrilor din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, angajații celorlalte instituții cu atribuții și nu în ultimul rând verificarea colaborării și cooperării la locul intervenției. Pe timpul inundațiilor am avut de salvat mai multe persoane, atât ca urmare a evacuării din zona expusă riscului, cât și din cauza inundațiilor la balastieră, având în vedere că o parte din persoane, dar și animale, au rămas surprinse pe o insulă, iar o altă persoană a fost posibil să fie înecată. S-a intervenit, consider eu, într-un mod profesionist de către personalul inspectoratului, iar celelalte instituții au reușit să facă față situațiilor create, astfel încât într-un caz real am putea interveni în condiții cât mai bune”, a precizat  inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Chiscop.

   Primarul vrea să ia localnicii prin surprindere

    Primarul comunei Biliești, Vasile Chirilă, spune că astfel de exerciții sunt bune. „Scopul acestui exercițiu a fost simularea în caz de inundații sau alte dezastre care se pot produce la nivel local. Având în vedere că zona noastră este predispusă la inundații, s-a făcut acest exercițiu și sperăm să aibă un efect pozitiv asupra Comitetului Local pentru Situații de Urgență, dar și a celorlalte unități de la nivel județean, precum și asupra populației”, a spus primarul. 
Întrebat dacă oamenii știu concret ce au de făcut în astfel de situații, edilul a adăugat că „populația nu deține în totalitate toate informațiile, dar vom face asemenea exerciții cât mai des. Chiar am propus să facem unele inopinate și la ore mai târzii pentru a vedea și cum acționează populația”. La exercițiu au luat parte și angajați ai Hidroelectrica și Electrica Muntenia Nord.
    Un alt exercițiu de alarmare a fost organizat, ieri, la o fabrică de confecții din comuna Golești.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?