Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cătălin Toma propune plafonarea salariilor din Consiliul Județean, la nivelul anului trecut

Consiliul Județean Vrancea se reunește azi în ședință extraordinară având pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, inițiat de președintele CJ, Cătălin Toma. Proiectul vizează „Stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice și contractuale din cadrul familiei ocupaționale „Administrație”, utilizate în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Vrancea, cabinetele demnitarilor și în cadrul instituțiilor subordonate acestuia, în anul 2023”. Practic, este vorba de o plafonare a salariilor la nivelul anului trecut.

„Conform prevederilor art.I alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă nr. 168 din 8 decembrie 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, se menționează că prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare – în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2022“, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

În același document se mai arată că salariile angajaților din CJ nu pot depăși indemnizația vicepreședinților, care a fost plafonată la nivelul anului 2022.„Ținând cont că salariile de bază se determină pe baza coeficienţilor şi a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care pentru anul 2023 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1447/2022 la suma de 3000 lei lunar – pentru mai multe categorii de angajați, salariul ar depăși nivelul indemnizației vicepreședintelui și ca urmare nu s-ar respecta principiul nediscriminării și principiul ierarhizării pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate“, se mai arată în referat. Mai exact, calcularea salariilor se face de la 2.230 de lei, nivelul salariului minim brut stabilit la sfârșitul anului 2019 și nu la 3000 de lei cât a fost stabilit salariul minim brut începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Rămâne de văzut cum vor vota consilierii județeni în condițiile în care, în Consiliul Local Focșani, consilierii locali PNL -USR nu au aprobat un proiect similar al primarului Cristi Misăilă, care viza plafonarea salariilor din Primăria Focșani, iar banii economisiți să fie folosiți la investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?