Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, REŢINUT de DNA pentru luare de mită


Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru luare de mită. Primarul a fost scos din locuința sa de la Ciolpani la finalul perchezițiilor, cu cătușe la mâini și apoi a fost dus să asiste la perchezițiile care au avut loc la Primăria Capitalei. De la domiciliul lui Sorin Oprescu anchetatorii au ridicat mai multe cutii cu documente. Primarul Capitalei a fost dus duminică seară la Tribunalul București, unde un magistrat urma să judece cererea DNA de arestare preventivă a edilului, pentru 30 de zile.
    Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care ar fi aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
    DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 de euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători, pentru edilul municipiului București.
    Edilul Capitalei Sorin Oprescu ar fi fost filmat de denunțător în timp ce ar fi primit banii drept mită, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. Totodată, au mai spus sursele citate, primarul general al Capitalei ar fi fost prins de anchetatori în timp ce ieșea dintr-un imobil.
    Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat, el fiind folosit atunci când edilul discuta cu diverse persoane despre primirea unor sume de bani drept mită. În referatul prin care DNA solicită Tribunalului București arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, există declarația unei persoane care amintește despre acest aparat.

   Un denunțător susține că i-a dat lui Sorin Oprescu un milion de euro mită

    O persoană care l-a denunțat pe Sorin Oprescu la DNA susține că i-a dat primarului, în perioada 2013-2015, suma de aproximativ 1 milion de euro, bani ce proveneau din mita primită pentru contracte date unor firme private care executau lucrări la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești și Administrația Cimitirelor.
    În referatul prin care DNA solicită judecătorilor arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu există declarația unui denunțător care îl incriminează pe primar. Acesta susține că, din 2013 până în prezent, s-a întâlnit de aproximativ 20 de ori cu Sorin Oprescu, iar la fiecare din aceste întâlniri îi dădea primarului sume cuprinse între 20.000 euro și 60.000 euro, totalul ridicându-se la 1 milion de euro. Denunțătorul a mai declarat că sumele remise în anul 2013 proveneau în proporție de 80% din mita pe care o încasa de la oameni de afaceri pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești.
    Sumele remise în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă și canal”, efectuate la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane. „Referitor la cunoașterea de către inculpatul Oprescu Sorin Mircea a faptului că acele sume sunt mită și provin de la contractori privați aflați în relații contractuale cu Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești și Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, (…) a mai arătat că la începutul anului 2014 și la începutul anului 2015, după momentul la care transmite către primar proiectul de buget pe anul următor, dar până la ședințele oficiale cu toți șefii instituțiilor publice referitoare la bugetul fiecăreia, el și (…) se întâlneau cu inculpatul Oprescu Sorin Mircea și îi prezentau fiecare lucrare pe care voiau să o facă (cu excepția achizițiilor directe) în anul următor, împreună cu valoarea pe care urma să o aibă contractul pentru execuția lucrărilor”, se mai arată în referatul DNA.

    Avocat Oprescu: Totul se bazează doar pe aprecieri și supoziții pe care DNA le-a luat ca mijloc de probă

    Viorel Mocanu, unul din avocații primarului general al Capitalei Sorin Oprescu, a afirmat că, din punctul de vedere al apărării, decizia Direcției Naționale Anticorupție de reținere a edilului se bazează ”pe aprecieri și supoziții”. ”Din punctul de vedere al apărării (…) totul se bazează doar pe aprecieri și supoziții pe care DNA le-a-luat în acest moment ca și mijloc de probă ale altor 2 denunțători. (…) Nu știu ce probe au ridicat (n.r. anchetatorii de la locuința edilului). (…) Nu a pretins domnia sa în mod direct și nici indirect sume de bani pentru contracte care s-au derulat în PMB sau alte foloase necuvenite (…) Evident că nici nu a primit dacă nu a pretins. Nu avea niciun motiv și niciun raționament logic. (…) Nu avea de-a face cu atribuirea acestor contracte sau cu câștigarea la licitație a acestor contracte dată fiind poziția sa”, a declarat Mocanu.
    Întrebat despre starea de sănătate a edilului, avocatul a spus că Oprescu se simte foarte obosit din punct de vedere fizic, având în vedere ”maratonul” de peste 19 ore la care a fost supus. ”Dl Oprescu se simte foarte obosit din punct de vedere fizic având în vedere maratonul de peste 19 ore la care este supus. Se află la dispoziția autorităților de aseară, orele 22,00, cu ocazia momentului în care a fost condus la DNA și ulterior s-au emis pe numele său ordonanța de reținere, începând cu orele 00,30. Nu a avut timp să se odihnească întrucât a fost depozitat aici, la sediul arestului central, în jurul orelor 5,00, iar la 7,00 a fost scos și condus la perchezițiile ce au avut loc la domiciliul domniei sale din comuna Ciolpani”, a adăugat avocatul refuzând să comenteze despre banii găsiți de oamenii legii asupra primarului și la locuința sa.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?