Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

DESCINDERE la Soveja. Percheziții la școală și la domiciliile mai multor elevi


O sesizare privind comiterea unor posibile fapte de corupție la Școala Gimnazială „Simion Mehedinți” din Soveja aruncă învățământul vrâncean în aer, chiar la început de an școlar. Ca urmare a unei sesizări, polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Vrancea, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, au făcut, luni, 14 percheziții la școală, dar și la domiciliile mai multor elevi. S-au ridicat cataloage, dar și carnete de note ale elevilor. Urmează să fie comparate notele, pentru a se stabili dacă există diferențe între ele, așa cum s-a sesizat. Potrivit unor surse oficiale, sesizarea face referire la modificarea mediilor unora dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a, aceștia fiind astfel avantajați. Directorul școlii, Marițica Viță, susține că nici nu poate fi vorba de fapte de corupție, ci despre „o greșeală de tinerețe” a uneia dintre colegele sale.

    Școala Gimnazială „Simion Mehedinți” din Soveja este în mijlocul unui scandal, chiar la început de an școlar. Ca urmare a unei sesizări cu privire la existența unor posibile fapte de corupție, ofițerii de la Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Vrancea, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, au efectuat, luni, 14 percheziții la Soveja. Anchetatorii au căutat probe în școala din localitate, dar și la domiciliile unor elevi, care au terminat anul acesta clasa a VIII-a. Anchetatorii au ridicat cataloage, dar și carnetele elevilor, urmând ca notele să fie comparate pentru a se stabili dacă există diferențe și dacă au fost elevi avantajați, așa cum s-a sesizat. Surse oficiale spun că sesizarea face referire la dublarea unui catalog și modificarea mediilor unora dintre elevi, în sensul că au fost mărite. Rămâne de văzut dacă sesizarea primită se confirmă ori ba. Principala vizată este profesoara care a fost dirigintă la clasa a VIII-a și încă trei cadre didactice, care ar fi ajutat-o să treacă notele în noul catalog.
    Ieri dimineață, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Florin Èšîrlea, ne-a confirmat faptul că s-au efectuat percheziții. „S-au efectuat mai multe percheziții, inclusiv la școala din localitate. Există suspiciunea că au fost comise fapte de corupție”, ne-a spus ieri prim-procurorul Florin Èšîrlea.
    Ulterior, procurorul de caz ne-a precizat că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a primit o sesizare cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals intelectual de către cadre didactice de la Școala Gimnazială din Soveja. „A fost înregistrată o sesizare privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals intelectual, sesizare care face referire la mai multe cadre didactice de la Școala Gimnazială din comuna Soveja. A fost începută urmărirea penală pentru infracțiunile de luare de mită și fals intelectual, fiind efectuate în continuare activități în vederea stabilirii situației de fapt și a unei eventuale vinovății”, ne-a precizat procurorul de caz.

   „Este vorba despre o greșeală de tinerețe”

    Directorul Școlii Gimnaziale „Simion Mehedinți” din Soveja, Marițica Viță, a confirmat ieri faptul că la unitatea de învățământ pe care o conduce s-au făcut percheziții. Ea a precizat că nu este vorba despre nicio faptă de corupție, ci despre „o greșeală de ținerețe”.
    Potrivit directoarei, profesoara de engleză, în momentul în care a încheiat mediile, ar fi greșit formula de calcul și implicit mediile câtorva elevi. În momentul în care a realizat că este o greșeală, profesoara a corectat greșelile, trecând mediile corecte. Ulterior, cel mai probabil de rușine, a făcut un alt catalog, în care a trecut mediile corecte, ajutată fiind de alte trei cadre didactice. 
Directoarea a susținut că în ambele cataloage mediile sunt aceleași. „Situația nu este atât de gravă pe câtă vâlvă s-a făcut. Consider că nu este justificat actul de corupție al cadrelor didactice, dar se va face anchetă și vom vedea. Nu este modificată nicio notă. A fost vorba doar despre o greșeală de tinerețe a unei colege, care a înlocuit catalogul. A greșit doar că nu m-a informat să punem ștampila și nu ar mai fi fost probleme. În momentul în care s-au făcut mediile generale, doamna a greșit împărțirea la câțiva elevi. A dat cu pastă corectoare și a trecut varianta corectă. Apoi, știind că a greșit în mai multe locuri, probabil de jenă, a făcut un alt catalog, în care a trecut din nou mediile. Mediile sunt aceleași în ambele cataloage, nu există diferențe. Eu consider că ai mei colegi nu sunt oameni coruptibili. Cine a făcut reclamația a greșit, pentru că este nefondată. Eu am răspuns la chemarea domnilor polițiști și procurori, am prezentat documentele necesare și cele vechi și catalogul nou, tot ce a fost nevoie. Perchezițiile s-au făcut la școală și la copii, acestora ridicându-li-se carnetele, pentru a fi comparate notele. Greșeala doamnei este doar că nu a venit să spună că a greșit și a corectat, pentru că puneam ștampila. Eu nu-mi suspectez niciun coleg că poate face așa ceva. Cu toții știm că libertatea nu ne-o poate cumpăra nimeni”, ne-a precizat Marițica Viță, directoarea școlii din Soveja.

   Primarul nu crede că cineva a fost avantajat

    Întrebat dacă are cunoștiință despre verificările făcute de anchetatori, primarul comunei Soveja, Costică Ciolan, fost procuror, nu crede că vreun elev a fost avantajat. Și el crede că este vorba despre o greșeală. „Din ceea ce am înțeles, se pare că o doamnă profesoară, dirigintă la clasa a VIII-a, atunci când a încheiat mediile, ar fi greșit în cazul unor elevi și în loc să-i spună doamnei director a refăcut catalogul. Nu cred că doamna a avantajat pe cineva, pentru că nu avea de ce. Părerea mea este că a fost vorba despre o greșeală. S-au ridicat cataloage, carnete de la elevi. Doamna era presată pentru că era sfârșit de an școlar și trebuia să încheie mediile și a cerut ajutorul a trei colegi pentru a le trece în noul catalog. Nu cred că poate fi vorba despre fapte de corupție, dar dacă a existat o sesizare trebuie să i se dea curs”, ne-a spus primarul Ciolan. În zilele următoare, cadrele didactice vor fi audiate.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?