Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ce categorii de persoane beneficiază de anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate


Legea nr. 225/2015 privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare. Aceasta prevede că se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2012 și până la data intrării în vigoare a prevederilor art.I pct. 17 și 18 din Ordonanța Guvernului nr. 4/2015, în cazul următoarelor categorii de persoane fizice: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți. „Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, pentru aceste venituri nu se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate”, prevede actul normativ.
Mai beneficiază de anularea contribuției și tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecție a copilului. Și pentru aceștia legea prevede o excepție, și anume în situația în care au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură și pentru cele acordate în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate; soțul, soția și părinții care nu au avut venituri proprii și care se aflau în întreținerea unei persoane asigurate, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul minim brut pe țară; persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraților care au fost înlăturați din justiție pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1989, prin Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, precum și persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, pentru veniturile acordate în baza acestor legi sau, după caz, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul de bază minim brut pe țară, dacă nu au realizat alte categorii de venituri pentru care s-a datorat contribuția.
    De asemenea, se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate și pentru:
persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, sau, după caz, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariu de bază minim brut pe țară, dacă nu au realizat alte categorii de venituri pentru care s-a datorat contribuția; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul de bază minim brut pe țară, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția; femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuția sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.
    Persoanele fizice ce fac parte din categoriile amintite mai sus, care au efectuat plata contribuțiilor pentru care această lege prevede anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate, au dreptul la restituirea sumelor achitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?