Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Tineri vrânceni și italieni implicați în proiectul SMILE


Douăzeci și patru de tineri vrânceni și italieni, cu vârsta cuprinsă între 13 și 22 de ani, însoțiți de câte trei lideri din fiecare țară și de un tutore italian pentru un tânăr cu sindrom Down, au participat la acțiunea KA1- Schimb de tineri, ce reprezintă prima parte a activităților proiectului „SMILE – Sport Meets Inclusion and Links – up Europe” din cadrul programului Erasmus + implementat în România prin ANPCDFP. 
    Schimbul a fost inițiat de Asociația „Lumea lui Pinocchio” din Panciu, în parteneriat cu Asociația „IBO Italia” din Ferrara – Italia, fiind „îmbogățit” cu parteneri locali, și anume Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, Asociația „Zimbrul Carpatin” și Asociația „Tinerilor Ecologiști” din Argeș.  
Activitățile au avut loc în trei orașe din România: București, Câmpulung Muscel și Panciu, unde tinerii au desfășurat activități sportive și de educație non-formală, ce au avut ca scop creșterea gradului de includere a tinerilor cu oportunități reduse în grupul celorlalți tineri. „Sunt la a treia experiență de genul acesta și pot spune că de fiecare dată tratez ca și când ar fi prima oară. Este genul de experiență de care nu mă pot sătura, dacă s-ar putea să devină o rutină tot ce înseamnă schimb de tineri aș fi cea mai fericită. Ai un sentiment plăcut când începi să cunoști persoane noi, cu care niciodată nu ai avut contact, iar după un timp foarte scurt să ajungi să te comporți ca și când vă cunoașteați de multă vreme. În aceste tipuri de activități se leagă cele mai puternice prietenii, care foarte greu se pot destrăma. Este, poate, cea mai frumoasă experiență, din care înveți multe lucruri și din care sigur nu vei uita nimic niciodată. Dacă mâine ar veni cineva la mine și m-ar întreba dacă aș mai participa, nu voi sta pe gânduri și cu siguranță voi răspunde afirmativ”, a declarat Roxana Grigoraș, elevă la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, care a participat la schimbul de tineri.
    Potrivit celor transmise de coordonatorul proiectului, Letizia Sabba, următoarea etapă a programului SMILE îl reprezintă perioada de șapte luni de voluntariat ce va fi realizat la Panciu de o voluntară din Spania. „Aceasta va fi trimisă de partener, Asociația «COCAT» din Barcelona, și va fi găzduită de Asociația «Lumea lui Pinocchio». Voluntara va ajuta la activitățile socio-educative desfășurate în cadrul Centrului Pinocchio din Panciu. SMILE este un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană, care include mulți parteneri și diferite activități în domeniul educației și sportului, dar toate cu un singur scop: să dea naștere unui zâmbet pentru noi, pentru tineri și pentru copii!”, a mai spus Letizia Sabba, cordonatoarea proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?