Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Carduri europene de sănătate, pentru concedii liniștite în străinătate


În timpul verii, când mulți vrânceni își petrec concediile în țări ale Uniunii Europene, crește numărul de solicitări de eliberare a cardurilor europene de sănătate. De la începutul anului, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a eliberat 500 de carduri, dintre care peste 170 doar în luna iulie.
Cardul european de sănătate conferă dreptul de a primi tratament medical în oricare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. De la o țară la alta, regulile diferă, astfel că, în unele cazuri, chiar și cu card european, asistența medicală sau medicamentele pot să nu fie gratuite. În Ghidul Comisiei Europene se găsesc îndrumări în cazul în care turiștii se îmbolnăvesc. Astfel, în UE, dar și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția, cetățenii români au dreptul la îngrijiri medicale de urgență dacă au la ei cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Tratamentul va fi oferit în aceleași condiții și la același preț ca în cazul cetățenilor asigurați în țara vizitată.
Cardul nu garantează însă servicii gratuite, fiindcă există diferențe între sistemele de sănătate ale fiecărei țări. În Italia, pentru urgențe se apelează 118, iar cardul CEASS este valabil doar la medicii cu contract cu serviciul național de sănătate italian (SSN). În Austria, pentru urgențe se apelează 144 sau 112, iar cei care au card beneficiază de servicii medicale gratuite dacă se adresează medicilor care au contract cu una dintre casele de asigurări regionale din Austria (Gebietskrankenkasse). De obicei, medicii care lucrează în sistem de stat afișează semnul Kassenarzt (medic cu contract) sau „Alle Kassen”.
În Marea Britanie, pentru urgențe trebuie apelate numerele 999 sau 112, iar pentru alte informații medicale 101 sau Serviciul Național de Sănătate 111 (NHS). Consultațiile sunt oferite gratuit de medicii generaliști ai NHS. Pentru cei cu card CEASS, spitalele NHS oferă gratuit cea mai mare parte a tratamentului.
De asemenea, în funcție de legislația fiecărei țări, unele servicii sunt gratuite, altele nu. Prin urmare, cele care sunt plătie de turist vor fi rambursate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „În funcție de legislația țării în care vă aflați, serviciile medicale sunt fie gratuite, fie, în cazul în care trebuie să le plătiți, costurile vă vor fi rambursate. Dacă trebuie să plătiți anticipat, cardul va garanta faptul că veți primi banii înapoi în acea țară sau, dacă nu ați reușit să finalizați procedura de rambursare, la scurt timp după întoarcerea acasă, de către autoritatea de asigurări de sănătate de care aparțineți. Îngrijirile medicale sunt furnizate în conformitate cu legislația țării pe care o vizitați. Dacă aveți dubii cu privire la serviciile medicale și la costurile pe care cardul le asigură pentru dvs., este recomandabil să contactați autoritatea de asigurări de sănătate din țara respectivă”, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

    Aplicație utilă pe telefon

Utilizatorii de telefoane inteligente (smartphone-uri) pot descărca gratuit ghidul de utilizare a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) de pe App Store, Google Play și Windows Phone Store.
Ghidul este o aplicație disponibilă în 24 de limbi și este util celor care călătoresc prin Europa. Acesta include următoarele: informații generale cu privire la card; numere telefonice de urgență; tratamente acoperite de asigurare și costuri;  modalități de solicitare a rambursării costurilor; contacte utile în cazul pierderii cardului.

   Cum se obține cardul
 

Cei care vor să obțină acest card trebuie să completeze o cerere tipizată, pe care o pot lua de la sediul CAS Vrancea sau o pot descărca de pe site-ul http://www.casan.ro/casvn/, o copie de pe cartea de identitate sau de pe certificatul de naștere pentru copiii cu vârste sub 14 ani și cardul de sănătate. De asemenea, în cazul angajaților, aceștia trebuie să aducă și o adeverință de salariat, iar în cazul în care angajatul obține venituri și din alte surse, acesta trebuie să aducă și o adeverință de venit pe ultimii 5 ani, dar și un extras de plată al datoriilor către stat. Cardul european este eliberat în termen de șapte zile lucrătoare de la depunerea cererii. Documentul este eliberat gratuit și de el pot beneficia toți cei care au asigurările medicale plătite la zi.
Perioada de valabilitate a cardului european de sănătate este de cel mult șase luni, iar în baza lui se poate primi doar asistență medicală de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?