Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: „Stranierii“ s-au întors acasă. Aglomeraţie la Paşapoarte şi în trafic, mai mulţi pacienţi pentru stomatologi şi pediatri


Focșaniul este acum mai „viu” ca niciodată. Străzile s-au umplut de mașini cu numere străine, în special de Italia, care circulă dis-de-dimineață, iar trotuarele forfotesc de oameni, veniți la oraș în căutarea celui mai bun curs de schimb valutar, a celor mai bune materiale de construcții ori a altor produse de care au nevoie. Aglomerație este și la instituții, cum ar fi la Serviciul Pașapoarte, dar și la buletine, unde vrâncenii vin să-și schimbe documentele. Åži stomatologii, dar și medicii pediatri au pacienți din rândul „stranierilor”.Toate acestea pentru că este luna august, luna românilor care muncesc câte un an departe de casă.

    De ceva timp, orașul s-a aglomerat considerabil. Asta pentru că vrâncenii plecați la muncă peste hotare, în Italia, Spania, Germania ori alte țări, s-au întors acasă, în concedii. Așa se face că de la începutul acestei luni, zilnic, prin Focșani, este forfotă mare. Unii caută cel mai bun curs valutar, alții materiale de construcții pentru a-și mai face câte ceva la casele ridicate cu banii câștigați peste hotare, iar alții vin pur și simplu să se plimbe. Ceva mai aglomerat este în magazinele de haine, pentru că doamnele își caută cele mai frumoase rochii, iar domnii costume, pentru nunțile din această lună. „Luna aceasta ne-am propus să ne odihnim și să ne distrăm pentru că în fiecare an când am venit acasă în august, am muncit, ba la casă, ba la gard și tot așa. Acum ne relaxăm și mergem la nunți. Am venit să ne luăm câte ceva de îmbrăcat ca să arătăm bine la petrecerile pe care le avem și avem destule. Prețurile mi se par un pic cam mari. Este cam mult 100 de euro pentru o rochie, iar un costum e și mai mult, dar nu avem încotro. Trebuie să arătăm bine măcar o dată, pentru că acolo nu avem timp de petreceri”, ne-a spus Ioana care s-a întors de curând din Italia și care a luat orașul la pas în căutarea celei mai frumoase rochii.
    Oamenii nu cumpără doar haine, ci și de-ale gurii, dar și materiale de construcții, obiecte sanitare și altele. „Am venit să mai cumpărăm câte ceva ca să mai putem înainta cu treburile la casă. Acum chiar caut cele necesare pentru a-mi pune baia la punct, o cadă, o cabină de duș, un bideu. Prețurile nu sunt mici, dar trebuie să le cumpărăm pentru că avem nevoie. Am mers în mai multe magazine de profil și o să ne decidem de unde luăm. Cert este că avem de unde alege”, ne-a spus și Nicu, din Vidra.
    Evident că pe reprezentanții magazinelor situația îi bucură. Luna aceasta, vânzările sunt ceva  mai mari decât de obicei. „În această perioadă se înregistrează o creștere a vânzărilor, dar nu foarte mare.  În special se cumpără obiecte sanitare, gresie, faianță, dar și mobilier, perdele și altele. Au fost ani când vânzările mergeau mult mai bine ca acum”, ne-a spus un agent de vânzări din cadrul unui mare magazin din Focșani.

   Se schimbă valută, dar mai puțin ca în alți ani

    Ca să poată face cumpărături, vrâncenii veniți acasă de peste hotare, trebuie să schimbe bani, așa că și la casele de schimb valutar este ceva mai aglomerat decât de obicei, dar nu la fel de aglomerat ca în anii anteriori. Spre deosebire de anii trecuți, când casele de schimb valutar erau neîncăpătoare și nu făceau față solicitărilor în această perioadă, acum e mai liniște. Luând la rând câteva din ele și întrebând de situația schimburilor valutare în această lună, am primit cam același răspuns: „stranieri” sunt, bani nu prea. „Anul acesta nu prea a fost aglomerat. Se cunoaște, dar nu ca în alți ani. E mai slăbuț. Anul acesta nu au venit cu bani mulți, de 50 sau 100 euro mai des. Foarte rar când vine cineva cu 1000, 1500. Dar, în rest, mărunțișuri, de cheltuieli zilnice măcar. În anii trecuți, oamenii veneau și schimbau bani mulți, să-și facă o casă, să-și cumpere mobilă”, spune Mihai, angajat al unei case de schimb valutar.
    Altă casă de schimb valutar, aceeași situație: „Vin și români de prin Italia, dar mai rar și cu bani mai puțini. Schimbă sume modeste, cât să le ajungă atunci și revin apoi să schimbe alții. Dar, tot așa, puțin câte puțin. Se simte și la ei criza, cred”, ne-a precizat o altă persoană care lucrează în domeniu. Există, însă, și situații puțin mai fericite: „stranierii” sunt acasă, vin și schimbă valută, sunt solicitări și se simte o diferență față de alte perioade ale anului.

   La Pașapoarte se lucrează la foc automat
   
    La Serviciul Pașapoarte se lucrează la foc automat, asta pentru că numărul solicitărilor este mult mai mare în această perioadă. Reprezentanții Serviciului Pașapoarte s-au gândit din timp la o serie de măsuri, astfel încât oamenii să nu mai stea la cozi infernale, în soare și cu copii mici după ei. Așa că s-a găsit o soluție încât fiecare persoană să vină la o oră stabilită și să nu aștepte prea mult. De la începutul lunii iulie a.c., și până la data de 11 august, numărul solicitărilor pentru eliberarea unui pașaport a depășit cifra de 2.500, mai mult și decât anul trecut în aceeași perioadă, după cum ne-a spus subcomisar Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache, înlocuitor la comanda Serviciului.
    „Activitatea SPCEEPS Vrancea în perioada iulie-august 2015 a fost efectuată cu respectarea obiectivelor importante, vizate îndeosebi în această perioadă, respectiv aplicarea unitară a prevederilor legale în materie, organizarea activității serviciului pentru a răspunde cât mai operativ și eficient solicitărilor cetățenilor. Astfel, pentru această perioadă în care activitatea serviciului este mai intensă din punct de vedere al numărului de solicitări de pașapoarte, pentru desfășurarea într-un climat cât mai civilizat, transparent și pentru deservirea exemplară a publicului solicitant, a fost întocmit la nivelul serviciului și aprobat de conducerea Instituției Prefectului un Plan de Măsuri. În această perioadă activitatea a fost organizată astfel: deservirea publicului solicitant în ordinea bonurilor distribuite de sistemul electronic de dirijare și ordonare pentru organizarea activității de relații cu publicul existent la nivelul serviciului. Prin utilizarea acestui sistem, timpii de așteptare s-au micșorat, s-a asigurat distribuirea în mod egal a persoanelor către ghișee, prin urmărirea afișajelor principale pentru distribuirea automată a solicitanților pe baza bonurilor de ordine, menținându-se astfel o atmosferă detensionată în sala de așteptare. Practic, solicitantul se prezintă la sediul serviciului în vederea verificării documentației necesare, moment în care i se înmânează bonul de ordine cu intervalul orar în care acesta trebuie să se prezinte în vederea înregistrării cererii privind emiterea pașaportului. Totodată, se are în vedere deservirea solicitanților cu informațiile ce cuprind documentele necesare eliberării pașaportului prin întocmirea de tichete informative și distribuirea acestora pentru o mai bună informare.
    În perioada iulie-11 august anul trecut s-au primit 2517 cereri, din care 813 pentru pașaport temporar și 1704 pentru pașaport electronic, fiind eliberate 1841 de pașapoarte în perioada menționată. Anul acesta, în aceeași perioadă s-au primit 2676 de cereri, din care 672 pentru pașaport temporar și 2004 pentru pașaport electronic”
, ne-a precizat subcomisar de poliție Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache, înlocuitor la comanda Serviciului Pașapoarte.
    Și la buletine numărul solicitărilor este mai mare în această perioadă.


 
 Aglomerație și în trafic

    Poate cel mai aglomerat este traficul rutier, pentru că toți cei care vin în oraș cu treabă, vin cu mașinile. Punctele cele mai „fierbinți” sunt strada Cuza Vodă, acolo unde este Serviciul Pașapoarte, Evidența Populației și Serviciul de Înmatriculări. Când poliția nu este în zonă, aici se creează un adevărat haos, asta pentru că cei mai mulți opresc autoturismele pe prima bandă.
    Când echipajele Poliției Rutiere sunt prezente, lucrurile stau altfel, asta pentru că oamenii legii îi direcționează pe cei veniți cu treburi în zonă, către stadion, acolo unde s-a permis accesul celor care au treabă la serviciile menționate. Polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să respecte indicațiile polițiștilor și să nu staționeze pe strada Cuza Vodă, în zona celor trei servicii, pentru a nu se crea ambuteiaje în trafic. „Traficul rutier este mai aglomerat în această perioadă pentru că vrâncenii plecați la muncă în străinătate s-au întors în țară. Echipajele noastre acționează cu precădere pe strada Cuza Vodă, acolo unde este Serviciul Pașapoarte, Înmatriculări, Starea Civilă, precum și în zona Pieței Moldovei și a talciocului. Rugăm conducătorii auto să nu mai staționeze neregulamentar în fața serviciilor amintite de pe strada Cuza Vodă, pentru că în aceste condiții se blochează traficul pe Cuza Vodă de la Casa Cărții și până la ieșirea din oraș. Din fericire, până acum nu s-au înregistrat evenimente nedorite în trafic în care să fie implicate persoanele venite de peste hotare”, ne-a precizat comisarul șef Daniel Fătu, din cadrul Biroului Rutier Focșani.
    Oamenii înțeleg și nu prea că trebuie să respecte niște reguli. Când poliția este prezentă pe strada Cuza Vodă, traficul se desfășoară normal. Cum oamenii legii pleacă, chiar și pentru scurt timp, cum se și formează cârdul de mașini. Cu toții spun că „stau doar puțin”.
Stomatologii au un număr mai mare de pacienți

    Se știe că luna august este foarte profitabilă pentru medicii stomatologi, deoarece „stranierii” aleg, din considerente financiare, să-și rezolve problemele dentare în țară. Pentru că prețurile serviciilor stomatologice din afară sunt uriașe, vrâncenii care vin acasă în lunile de vară preferă să își repare dinții aici. Medicii stomatologi ne-au spus că, la fel ca în fiecare an, în luna august, numărul pacienților se dublează.  „S-a mărit numărul pacienților. Ei apelează la procedee ușoare, o carie, un detartraj, dar și la lucrări protetice, implanturi. În străinătate prețurile sunt de 10 ori mai mari”, ne-a spus un medic stomatolog din Focșani. Stomatologii ne-au mai zis că majoritatea pacienților vin cu probleme urgente. „Pot spune că numărul s-a dublat, poate chiar și mai mult. Ei vin cu probleme urgente de tratat, de natură inflamatorie, paradontite inflamatorii, gingivite inflamatorii, pentru care sunt necesare procedee simple. Desigur, sunt care vin special pentru lucrări mai ample. Ei preferă lucrări totale, implanturi, pentru că prețurile practicate de noi sunt mult mai mici, nu se zgârcesc și apeleză la servicii calitative. La mine au venit pacienți care au peste 60 de ani, dar și cu vârste între 30 și 40 de ani”, spune un alt medic stomatolog din Focșani. Dacă la noi un implant ajunge la 150 de euro, în Italia acesta costă peste 800 de euro.

   Copii cu alergii sau indigestii

    De asemenea, venirea vrâncenilor care muncesc în Italia acasă, luna aceasta, a aglomerat și medicii de la Spitalul Județean. Aceștia ne-au spus că a crescut cam cu 20% numărul pacienților față de luna precedentă. „Pot zice că a crescut, cât de cât, numărul pacienților, dar a scăzut al celor care locuiesc aici, că fie sunt la muncile câmpului, fie în concedii. Stranierii, așa cum li se mai spune, vin pentru probleme care îi supără de mai mult timp, iar în Italia nu le permite timpul sau buzunarul să se ducă la medici”, ne-a spus un  medic de la Spitalul Județean.
    Luat cu asalt de stranieri, în această perioadă, este cabinetul de pediatrie din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean. Și asta deoarece copiii stranierilor s-au îmbolnăvit pe capete de când au ajuns în țară. Medicul pediatru Mariana Gruia ne-a spus că, în ultima perioadă, foarte mulți copii veniți din Italia s-au prezentat la cabinet cu alergii sau indigestii. „Patologia cu care vin cel mai frecvent acești copii sunt alergiile sau indigestiile. Cauzele pot fi multiple. Fie că vin în țară și sunt răsfățați de bunici cu tot felul de mâncăruri și dulciuri cu care nu sunt obișnuiți, iar din această cauză fac indigestii. Alergiile pot apărea din cauza prafului, polenului, pulbere de cereale, cu care ei nu sunt obișnuiți. În fiecare vară vin copii cu astfel de patologii”, ne-a explicat pediatrul Mariana Gruia. Pentru a preveni astfel de patologii, medicii au o serie de recomandări. „Părinții trebuie să le ofere alimente cu care sunt obișnuiți, să se evite dulciurile, grăsimile, prăjelile. În cazul alergiilor, dacă pe pielea acestora apar erupții, trebuie aduși la medic”, a mai spus medicul Gruia.

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?