Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

S-a început URMĂRIREA PENALĂ în dosarul afacerilor cu PETROL ȘI GAZE de la Homocea


Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au început urmărirea penală pentru fapte în dosarul în care primarul de la Homocea, Neculai Ionescu, a fost acuzat de mai mulți localnici de afaceri cu petrol și gaze. În dosar s-a început urmărirea penală pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată și fals intelectual, înșelăciune în formă continuată, delapidare și conflict de interese în formă continuată. Situația de la Homocea a fost prezentată în exclusivitate în cotidianul „Monitorul de Vrancea” în data de 6 august 2014, textul putând fi citit integral accesând link-ul  http://bit.ly/1UxqG6s.

   
    Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați au început urmărirea penală pentru faptă în dosarul în care trei localnici din Homocea au făcut plângeri împotriva primarului Neculai Ionescu, acuzându-l că ar fi făcut afaceri cu gaze și petrol. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au dispus luna trecută începerea urmării penale pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată și fals intelectual, înșelăciune în formă continuată, delapidare și conflict de interese în formă continuată.
    Conform conținutului plângerilor, contractul de închiriere din 16 martie 2011, dintre Primăria Homocea și societatea de petrol și gaze, ar fi fost încheiat cu depășirea atribuțiilor de serviciu de către edil, prin mențiuni nereale privind dreptul de proprietate pentru o suprafață de 12.982 mp teren arabil, care nu ar fi fost proprietatea primăriei, iar prin acest act ar fi fost deposedați și lipsiți de folosința terenului trei localnici, între care și Neculai Dediu, soțul Silviei Dediu, care la momentul prezentării situației în presă ne-a povestit tot ce s-a întâmplat.
    De asemenea, tot din plângerile cetățenilor a rezultat că trei contracte din iulie 2011, între primărie și cele trei persoane, ar fi fost încheiate prin inducerea în eroare a acestora, în condițiile în care ele nu ar fi avut cunoștință de existența unui alt contract încheiat în 16 martie 2011. Din contravaloarea chiriei încasate în baza contractului încheiat în 16 martie 2011, edilul și-ar fi însușit suma de 42.000 lei, după cum se arată în ordonanța de începere a urmăririi penale, sumă care ar fi fost transferată în contul său personal.
    Mai mult, tot în plângeri se arată că, în calitate de persoană fizică, Ionescu ar fi încheiat în martie și iunie 2012, trei contracte cu cele trei persoane pentru aceeași suprafață de teren prin inducerea acestora în eroare, asta în condițiile în care contractele încheiate cu Primăria Homocea nu fuseseră reziliate. Din plângerile oamenilor a mai rezultat că toate contractele semnate de Ionescu, în calitate de primar, ar fi fost încheiate în vederea obținerii de foloase materiale pentru sine.
    În plus, din cuprinsul plângerilor a mai rezultat că în 2012, Ionescu, în calitate de primar, ar fi reziliat contractul de închiriere din data de 16 martie 2011, dintre Primăria Homocea și societatea de petrol și gaze, pentru ca la data de 5 iulie 2013, în calitate de persoană fizică, să semneze un alt contract de închiriere cu aceeași societate, pentru aceeași suprafață de teren, folosindu-se astfel de informațiile obținute în virtutea funcției deținute.
    Verificările în acest dosar vor fi continuate pentru a se stabili dacă ilegalitățile din plângeri au fost comise de edil sau nu.

    Ce ne-au spus păgubiții

    Silvia Dediu, una dintre cele trei persoane care au făcut plângere împotriva primarului, ne-a povestit în urmă cu un an cum crede ea că au stat lucrurile. „În 2011, a venit domnul primar la noi și l-a întrebat pe soțul meu, care între timp a decedat, dacă pe pământul nostru poate fi amplasată o sondă, motivând că reprezentanții companiei care vor să amplaseze sonda vor da bani pentru suprafața respectivă. Ne-a spus că pe terenul nostru trebuie să se facă un drum, sonda fiind amplasată undeva mai în spate. L-a folosit pe soțul meu de a mers în casă-n casă, la toți oamenii care au teren acolo și i-a lămurit. Oamenii nu prea vroiau, pentru că era în luna iunie și se strica recolta. Ne-a spus că este pentru comună, că așa ajută și comuna. Am fost de acord și a fost încheiat un contract între soțul meu și primărie. Ne-a dat numărul de cont pentru virarea banilor și într-adevăr prin iulie –  august am primit niște bani. Erau doar 60 de bani pe metru pătrat pe an. Soțul meu i-a lămurit și pe ceilalți, care spuneau că au mai auzit în altă parte că se dau bani mai mulți, iar domnul primar spunea că doar atât se dă. În decembrie, soțul meu a murit. Luasem bani o singură dată până la decesul soțului. Mai târziu am aflat că de faptul contractul fusese încheiat în martie și la noi a ajuns abia în iulie. Sonda era instalată înainte ca noi să știm”, a povestit atunci Silvia Dediu.
     După decesul soțului și dezbaterea moștenirii cu cei doi copii, primarul ar fi venit la poarta femeii și i-ar fi sugerat să încheie un alt contract, în care să apară numele ei, întrucât ea devenise proprietara terenului ce făcea obiectul contractului de închiriere. „După decesul soțului am făcut succesiunea, iar domnul primar mi-a spus că trebuie să trec contractul pe numele meu. Eu, de bună credință, i-am dus copie după certificatul de deces, după actele de moștenire și ce a mai trebuit. Domnul primar Ionescu a venit la mine la poartă și m-a pus să semnez. Eu eram foarte ocupată, că aveam niște muncitori, și am semnat ca primarul cum se spune. Mai târziu, copiii m-au întrebat dacă eu m-am uitat pe ce am semnat, pentru că acolo scria Ionescu. Adică eu am făcut contractul cu Ionescu, nu cu primăria, așa cum fusese încheiat contractul inițial”, a adăugat femeia.
    Silvia Dediu mai avea o nemulțumire, aceea că nu a mai primit niciun ban din 2012. „După decesul soțului, în anul următor, eu am avut casa în renovare. Aveam meseriași și l-am întrebat pe domnul primar dacă se mai dau banii că nu-mi ajung cei pe care îi am să-mi fac treburile. Mi-a zis că se vor da, dar că încă nu au venit. Mi-a dat 1.500 lei motivând că nu au venit toți banii. Din 2012 nu mi-a mai dat niciun ban. Am aflat mai târziu că în contract era de fapt trecută suma de 2 lei pe metru pătrat, pentru că am intrat în posesia unei copii a contractului dintre primărie și societatea respectivă. Soțul meu a fost director, 50 de ani am lucrat aici în comună. Am făcut plângere și cu celelalte persoane. Mi-a venit hârtie de la societate pentru că am cerut punct de vedere și ne-a spus că atâta vreme cât eu am contract cu persoană fizică, ei nu mai au treabă. Au fost persoane care au luat și un leu, unora le-a dat banii în mână direct la poartă. Eu nu m-am dus să mă cert cu el”, a adăugat Silvia Dediu.
    Afirmațiile femeii au fost sprijinite la momentul respectiv cu documente, din care reieșea că între primărie și societatea de exploatare a gazului și petrolului a fost încheiat un contract de închiriere în martie 2011, iar între primărie și proprietari în luna iulie a aceluiași an. Conform documentelor pe care localnicii ni le-au pus la dispoziție atunci , primul contract a fost încheiat pe 16.03.2011 între Primăria comunei Homocea, reprezentată de Neculai Ionescu în calitate de proprietar, și producătorul de petrol și gaze, în calitate de chiriaș. Obiectul acestui contract era închirierea de către proprietar către chiriaș a terenului în suprafață de 12.982 metri pătrați. În același contract se mai arăta că chiria datorată de chiriaș către proprietar este de 2 lei/mp/an, în total fiind vorba de 25.964 lei/an. 
    Potrivit localnicilor, contractul încheiat în iulie același an între Ionescu și Neculai Dediu era dovada faptului că terenurile lor au fost închiriate fără ca ei să știe. Conform contractului, suprafața de teren închiriată era de 6.700 metri pătrați, iar chiria datorată de chiriaș proprietarului era de 0,60 bani/mp/an, în total fiind vorba de 3.820 lei/ an. Asta în condițiile în care în contractul inițial, încheiat între Primăria Homocea și societate, era prevăzută suma de 2 lei/mp/an. Contractul pe care Silvia Dediu spunea că l-a semnat „ca primarul” a fost încheiat pe 12 martie 2012. De această dată, contractul nu a mai fost  încheiat între proprietară și primărie, ci între ea și Neculai Ionescu, care avea calitate de locatar. Obiectul contractului era tot suprafața de 6.700 m.p, iar chiria datorată proprietarului de 0,60 lei/mp/an, în total Silvia Dediu având de primit 3.800 lei pe an. În timp ce în contractul femeii era  prevăzută suma de 0,60 bani/mp/an, în alte contracte, în posesia cărora am intrat, este prevăzută suma de 1 leu/mp/an.

    Primarul spune că nu a comis nicio ilegalitate

    La momentul apariției informațiilor în Monitorul de Vrancea,  primarul Neculai Ionescu a spus că întreaga procedură a fost legală. Potrivit acestuia, contractul inițial, dintre primărie și societatea de petrol și gaze, a fost încheiat după ce a obținut acordul verbal al proprietarilor, după care el, ca persoană fizică, a închiriat terenul necesar și l-a subînchiriat societății.
    „Inițial a fost încheiat un contract între primărie și societate, după ce am obținut acordul verbal al proprietarilor, apoi s-a încheiat contractul dintre primărie și proprietari. Întrucât am vorbit la telefon cu unul dintre proprietari, plecat în străinătate, și a fost de acord, iar după patru zile s-a răzgândit și solicita 20.000 de euro pentru 2.200 metri pătrați, deși contractul fusese încheiat, mi s-a făcut o plângere. A fost un dosar și am fost achitat. Mi s-a dat o amendă administrativă asta deoarece contractul a fost datat în iulie 2011 și a fost semnat cu persoanele în august, întrucât erau plecate. Ca urmare a acestei situații am hotărât să închiriez eu ca persoană fizică și apoi am subînchiriat. Contractul inițial dintre primărie și  societate a fost pe o suprafață de peste 12.000 metri pătrați, iar anul următor, când contractele au fost încheiate între mine ca persoană fizică și proprietari și apoi subînchiriate societății, au fost pe o suprafață de 8.500 metri pătrați pentru că atât a mai fost nevoie, diferența fiind la dispoziția proprietarilor, mai exact a doamnei Dediu, pentru că despre terenul ei era vorba. La momentul respectiv, domnul Dediu avea cea mai mare suprafață, 6.700 metri pătrați, de aceea i-am propus să închirieze dumnealui de la celelalte persoane și să le subînchirieze societății, procedura fiind legală, numai că dumnealui s-a îmbolnăvit și apoi a decedat”, ne-a explicat primarul Neculai Ionescu în august anul trecut, în momentul apariției materialului în cotidianul nostru.
 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?