Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Diabeticii și-ar putea lua rețetele de la medicul de familie


Cei peste 12.000 de vrânceni suferinzi de diabet și-ar putea lua rețetele medicale direct de la medicul de familie sau de la specialistul de medicină internă. Ministerul Sănătății a emis un proiect de ordin, potrivit căruia medicii de familie și cei de medicină internă ar putea prescrie rețete bolnavilor de diabet. În acest fel, cozile interminabile de la ușile puținilor medici diabetologi din județ ar dispărea. Aceste cozi au apărut după ce, în urmă cu mai mulți ani, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care îi obliga pe bolnavi să vină trimestrial la control, evaluare și prescrierea tratamentului. Din cauza numărului mic de specialiști în diabet și boli de nutriție, la nivelul județului Vrancea apăreau deseori cozi interminabile. De exemplu, la ușa cabinetului regretatului medic Gheorghe Cocioabă așteptau, zilnic, și peste 40 de pacienți, care aveau nevoie de rețete. În prezent, în Vrancea sunt patru medici diabetologi.
Noul proiect de lege vrea să le permită atât medicilor de familie, cât și medicilor interniști să prescrie rețete diabeticilor. Bolnavii dependenți de insulină vor fi nevoiți să treacă, în continuare, pe la medicul specialist pentru a-și lua rețeta. 
Potrivit presei centrale, în țară sunt 200 de medici diabetologi care au în grijă un milion de pacienți. În România sunt diagnosticați aproape un milion de diabetici, iar alți 500.000 de oameni nu știu că suferă de această boală. Cifrele ne plasează pe locul al II-lea în Europa, după Turcia. Iar medicii sunt prea puțini. Unui specialist român îi revin 6.000 de pacienți, de două ori mai mulți decât media europeană.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?