Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Specialiştii DSP Vrancea arată cum afectează CANICULA funcţionarea organismului


Codul galben de caniculă care se înregistrează zilele acestea în județul Vrancea se resimte din plin la structurile medicale de urgență din Vrancea. În ultima perioadă, cele mai multe solicitări au venit din partea persoanelor cu afecțiuni cardiace, dar și vârstnici. De asemenea, tot din cauza caniculei, medicii avertizează că există riscul producerii leșinurilor și accidentelor vasculare.

Cum afectează canicula funcționarea organismului

    Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea explică cum poate afecta căldura funcționarea organismului.
    Efectele căldurii la nivelul creierului: Hipotalamusul (n.r. – substanța cenușie a creierului) reglează temperatura corpului, însă, în cazul în care temperatura de afară este foarte ridicată, procesele chimice din creier nu își mai îndeplinesc în mod corespunzător funcțiile, motiv pentru care poate fi afectată judecată și pot apărea stări de nervozitate și de anxietate. Efectele căldurii la nivelul sistemului nervos central: Temperaturile mari pot provoca oboseală și stări depresive, deoarece încetinesc funcționarea normală a creierului, nervilor și măduvei spinării și mulți oameni au tendința de a renunța la activitățile fizice și de a lenevi întreaga zi.
    Efectele căldurii asupra mușchilor: Prin supraîncălzirea corpului se pierde cantitatea de apă și de sodiu de care acesta are nevoie și apar spasmele sau crampele la nivelul mușchilor. Sodiul, alături de potasiu și clor, face parte din categoria electroliților absolut necesari funcționarii tuturor organelor din corp. Astfel, carențele de sodiu pot afecta echilibrul normal de funcționare a mușchilor.
    Efectele căldurii la nivelul rinichilor: Deoarece prin căldură organismul se deshidratează, rinichii tind să rețină mai multe toxine, cum ar fi ureea și amoniul, care de obicei se elimina prin urină. Așadar, pentru a păstra fluidele în corp, acesta va produce mai puțină urină. 
    Efectele căldurii asupra circulației sangvine: Pentru că vasele de sânge se dilată, în efortul de a elimina căldură, tensiunea arterială scade. Din acest motiv, inima bate mai repede în încercarea de a restabili tensiunea corectă a corpului. Din cauza circulației deficitare a sângelui, pot apărea probleme grave la nivelul inimii. Astfel, persoanele care au probleme cu tensiunea arterială pot suferi atacuri de cord sau alte boli cardiovasculare.

Sfaturi pentru evitarea efectelor neplăcute ale caniculei

    Astfel, specialiștii DSP Vrancea atrag atenția că respectând următoarele recomandări se pot reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte înalte:
    Pentru sugari și copii mici este nevoie de realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de cădură, umiditate excesivă și curenți de aer. Sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă, se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită, copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode și nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu pălărie pe cap, iar copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei   
    Pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratarea corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți. Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale vegetale precum și pălăria de protecție pe cap.     Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existent.
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?