Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Insolația, dușmanul fiecăruia dintre noi în zilele caniculare


În zilele cu temperaturi exterioare foarte ridicate, riscul de a suferi de insolație este foarte ridicat. Insolația se produce în urma unei expuneri prelungite la soare, persoanele afectate prezentând, în general, febră ridicată, asociată cu dureri de cap.
Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, creșterea anormală a temperaturii corpului apare după expunerea prelungită la soare, putând ceda în urma adminstrării de aspirină sau paracetamol. „Insolația este legată  direct de iradierea soarelui în zona capului și se manifestă printr-o senzație de căldură puternică la nivelul întregului corp, însă mai accentuată în zona feței. De asemenea, pot apărea dureri mari de cap, stări de greață și somnolență, creșterea ritmului cardiac, iar în unele cazuri apar tot felul de zgomote în urechi. Creșterea anormală a temperaturii corpului cedează, de cele mai multe ori, după administrarea de paracetamol sau aspirină, dar insolația poate avea complicații, dacă temperatura corpului depășește 41,5 grade, persoana putând deceda”, spun specialiștii DSP.
Insolația afectează în special bătrânii și copiii. Pentru a evita neplăcerile create de insolație, specialiștii DSP au câteva recomandări. „Insolația afectează în principal persoanele de vârsta a treia, bolnavii cronici, copiii și sugarii. Aceste persoane trebuie să evite deplasările și efortul fizic între orele 11.00 și 18.00, iar dacă sunt nevoiți să iasă din casă trebuie să se îmbrace cu haine lejere, în culori deschise, din materiale naturale și să poarte pe cap pălării și ochelari pe ochi. Persoanele cu tegumentul sensibil, înainte să iasă din casă, trebuie să se dea cu creme cu factor de protecție solară mare pe zonele rămase neacoperite. De asemenea, hidratarea este necesară, iar alimentația trebuie să fie bazată pe fructe și legume proaspete”, recomandă specialiștii DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?