Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

TRATAMENT HIPERSUDORAȚIE CU TOXINĂ BOTULINICĂ


CE ESTE HIPERSUDORAÈšIA?
Hipersudorația prezentă în anumite regiuni ale corpului (palme, axile, plante, regiune inghinală) este un fenomen separator de secreție sudoripară crescută. Glandele sudoripare au conexiuni nervoase (motiv pentru care transpirația excesivă poate fi determinată și de anxietate), conexiuni care pot fi blocate de toxina botulinică și, astfel, transpirația se diminuează considerabil. Hipersudorația pare a avea o transmitere genetică. Cauza apariției hipersudorației nu este cunoscută, dar pare că o hiperactivitate a centrului nervos al reglării temperaturii corporale este implicată.
Există o formă de hipersudorație care apare în copilărie și se ameliorează cu vârsta, dar există și o formă care apare datorită unui număr mare de glande sudoripare, o anomalie de funcționare a lor sau o vascularizație specială a zonei. Dacă hiperhidroza apare mai târziu în viața adultă poate avea drept cauze dezechilibre hormonale (diabet, hipertiroidie, obezitate, menopauză), boli infecțioase (tuberculoză), febră sau ca efect secundar al unor medicamente. Există o serie de factori favorizanți cum sunt temperatura crescută a mediului ambiant, febra, activitatea fizică intensă, anxietate, consum de alimente picante, alcool, fumat.
 
CE ESTE TOXINA BOTULINICÄ‚?
Toxina botulinică este produsă de o bacterie care poate provoca o boală care se numește botulism. În administrare controlată medical, această toxină blochează transmiterea neuromusculară cu efect de paralizie a musculaturii în care este injectată. Așa se explică de ce nu mai există riduri atunci când se injectează toxina botulinică în mușchi – prin paralizia acestora se întinde pielea de la suprafață. În hipersudorație, toxina blochează transmisia influxului nervos la glanda sudoripară și aceasta nu mai secretă transpirația.
Toxina botulinică este păstrată într-un flacon la temperaturi între 2 și 5 grade Celsius și în acest fel se transportă, fiind un medicament care se comercializează și se utilizează în exclusivitate de către clinicile de specialitate.
 
CARE ESTE PROCEDURA DE TRATAMENT?
În cabinetul meu, procedura se desfășoară după anestezierea locală cu o cremă pe bază de xilină, anestezie care se instalează în aproximativ 20 minute. Se împarte zona cu hipersudorație în mici zone de 1 cm pătrat, în care se injectează cantități foarte mici de toxină. În acest fel medicul se asigură că se acoperă toată zona cu tratament. De exemplu, sunt aproximativ 10-12 injecții într-o axilă. Efectul se instalează în 2-3 zile și este maxim la 10-14 zile. Efectul durează 6-9 luni.

CÂT DUREAZĂ PROCEDURA DE TRATAMENT?
Pentru a obține maximul de anestezie transcutanată, pacientul trebuie să aștepte 20 minute cu crema aplicată pe locul injectării. Ulterior, injectarea propriu-zisă se efectueză după activarea toxinei și mai durează alte 10 minute.

DE CÂTE ȘEDINÈšE AM NEVOIE?
Indicația medicală a toxinei botulinice cu acest scop stabilește că doza de toxină se poate utiliza din nou la interval de 3 luni, dar nu în același loc. Având în vedere că rezultatele se prelungesc până la 6-9 luni, nu consider că este necesară injectarea decât în momentul dispariției efectului.

CE EFECTE ADVERSE POT APÄ‚REA?
La locul injectării poate apărea o ușoară roșeață sau vânătăi, precum și mici dureri, simptomatologie care dispare în 48 ore. În literatura de specialitate sunt menționate o serie de efecte legate de faptul că această toxină nu rămâne la locul injectării, ci se răspândește în zonele adiacente. Ca urmare, în momentul injectării la nivelul palmelor este citată apariția unei slăbiciuni musculare tranzitorie cu valoare funcțională mică (nu apar probleme decât la efectuarea unor mișcări de finețe – cântatul la un instrument).

DE CE SÄ‚ EFECTUEZ ACEST TRATAMENT?
Pacienții afectați de hipersudorație nu reușesc să se acomodeze la o viață socială normală și încearcă să își modifice stilul de viață pentru a face față provocării apariției hipersudorației. Impactul emoțional mare asupra pacientului și vieții sale profesionale, dar și sociale, devine la un moment dat insuportabil. Se ajunge chiar la evitarea socializării, de exemplu la persoanele care transpiră abundent la nivelul palmelor. Tratamentul cu toxina botulinică ajută acești pacienți să acceadă la o viață normală 6-9 luni.

CE DIFERENȚĂ EXISTÄ‚ ÎNTRE ACEST TRATAMENT ȘI ALTE TRATAMENTE PENTRU HIPERSUDORAÈšIE?
Până în acest moment tratamentul cu toxina botulinică pentru hipersudorație este cel mai eficace, având o eficiență de 70%. Alternativele la acest tratament – medicamente, loțiuni locale pe bază de clorură de aluminiu, fizioterapie (iontoforeză) sau tratamente chirurgicale sunt adeseori ineficiente și au efecte secundare demne de luat în seamă.

DE CE TRATAMENTUL ARE EFICIENȚĂ DOAR DE 70%?
Organismul uman are posibilitatea de a sintetiza anticorpi împotriva toxinei botulinice, mai ales la injectarea de cantități mari în intervale scurte de timp, situație în care se află cei care au anumite boli neuromusculare care efectuează tratamente lunare cu toxină botulinică. Există foarte puțini pacienți care au suficient de mulți anticorpi pentru a inactiva întreaga cantitate de toxină botulinică.

CARE SUNT CONTRAINDICAÈšIILE?
Există și situații în care nu se indică acest tratament – sarcina și alăptarea – boli neuromusculare (scleroză multiplă, miastenia gravis), – cei cu suspiciune de alergie la toxină botulinică sau la albumină.

CÂT DE SIGURĂ ESTE INJECTAREA CU TOXINĂ BOTULINICĂ?
Ca răspuns la această întrebare voi menționa doar că există boli neuromusculare pentru care injectarea lunară cu toxină botulinică reprezintă un tratament și nu s-au evidențiat efecte adverse deși dozele sunt mult mai mari și suprafețele injectate mai întinse.

Doctor Diana Avasâlcei, GTL Medical Clinic Bacău, telefon 0733.827.423.

Dacă aveți întrebări despre anumite boli sau terapii, le puteți trimite pe mail: redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Tinereții nr. 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?