Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ce trebuie să faceți când este foarte cald afară


Temperaturile ridicate înregistrate pe timp de zi pot genera probleme de sănătate inclusiv persoanelor sănătoase, dar mai ales celor cu suferințe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine ori metabolice. În general, sunt afectați de căldură bolnavii cronici și copiii.
În această perioadă, cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, Ministerul Sănătății (MS) recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00. De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere. „În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății.
Mai mult, specialiștii MS recomandă să se evite activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?