Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Omagiu pentru personalitățile focșănene: Pastia, Delmar, Pricop şi două dive interbelice


Maiorul Gheorghe Pastia, Florentin Delmar, Dumitru Pricop, Leni Caler, Florica Demion au fost câteva dintre personalitățile focșănene din ultimii două sute de ani care au fost omagiate ieri de autoritățile municipiului. Pe 6 iulie este ziua municipiului Focșani, ziua în care în 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul prin care Focșanii munteni s-a unit cu Focșanii moldoveni. Cu acest prilej, în cadru festiv, în sala mică a Ateneului Popular Maior Gh. Pastia au fost prezentate date inedite din biografiile acestor oameni care au făcut cunoscut Focșaniul în lume.
    Prezentarea ctitorului Teatrului Municipal și Ateneului Popular, maiorul Gheorghe Pastia, a fost făcută de actorul Sorin Francu, directorul Teatrului. Au fost prezentate informații despre eforturile depuse de maiorul Pastia pentru a ridica Teatrul și Ateneul, „cei doi copii” ai săi. Costurile au fost imense și au depășit jumătate de milion de lei aur. Însă acest lucru nu a contat pentru regimul comunist care i-a schimbat numele cu cel al unui activist bulgar, Dimitrov. Însă toată lumea artistică a continuat să îl numească Teatrul Pastia.
    Un alt artist care a făcut cunoscut numele Focșaniului a fost compozitorul Florentin Delmar. Pe numele lui adevărat Florian Milea, compozitorul de muzică ușoară cunoscut de generațiile mai vechi s-a născut pe strada Mare a Unirii din Focșani și este cel care, în 1973, a inițiat festivalul de muzică ușoară care acum îi poartă numele. Directorul Ateneului, Valentin Gheorghiță, a arătat că în 2015 va fi organizată a 40-a ediție a Festivalului de muzică ușoară de la Focșani. „Vrem să facem un medalion Delmar și am trimis mai multe piese pentru reorchestrare unor compozitori români”, a afirmat directorul Gheorghiță, precizând că festivalul va avea loc în prima jumătate a lunii noiembrie.

    Actorul Sorin Francu a făcut și prezentarea poetului vrâncean Dumitru Pricop. Prințul Vrancei, cum a fost numit Dumitru Pricop, născut la Negrilești, a fost cel care a condus cenaclul Floare albastră și a îndrumat generații de elevi întru iubirea de poezie. Sorin Francu, care i-a fost elev poetului, a învățat de la Conu Mitică faptul că „prin poezie, ca și prin rugăciune, te poți mântui”. A urmat un moment festiv în care văduva poetului a primit o plachetă comemorativă din partea Focșaniului, înmânată de viceprimarul Marius Iorga.
    Tot Sorin Francu a vorbit despre două dive interbelice, actrițele focșănene Leni Caler și Florica Demion, două dintre frumusețile Bucureștiului interbelic. Născute la Focșani, cele două artiste au avut cariere remarcabile în teatru și în film. Despre Leni Caler puțini își mai aduc aminte că a fost actrița pentru care Mihail Sebastian a scris rolul Corina din piesa „Joaca de-a vacanța”, iar Tudor Arghezi i-a dedicat o inscripție apărută în Bilete de papagal. Leni Caler s-a stins din viață în 1992, la Berlin. Florica Demion este cunoscută în special prin roluri precum Zița din filmul „O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu sau din cele în care a jucat alături de Grigore Vasiliu Birlic și Alexandru Giugaru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?