Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

CTS va primi frigidere și congelatoare pentru plasmă de la Ministerul Sănătății


Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea va primi de la Ministerul Sănătății, mâine, două frigidere și trei congelatoare pentru depozitarea plasmei. Directorul CTS Vrancea, medicul Mioara Hanță, ne-a declarat că aceste aparate sunt foarte utile instituției, având în vedere că frigiderele aflate în acest moment în dotarea centrului nu sunt suficiente pentru depozitarea plasmei. Cele două frigidere și trei congelatoare noi păstrează o temperatură de până la minus 40 de grade, perfectă pentru menținerea plasmei.
În altă ordine de idei, medicul Mioara Hanță face apel la vrânceni să doneze sânge. Unitatea are nevoie urgentă de sânge din grupele AB negativ și A pozitiv. În stocurile instituției mai sunt puține pungi din aceste grupe, iar solicitări sunt nenumărate. În prezent, numărul donatorilor este foarte mic, 15-18 donatori pe zi. „Avem un număr mic de donatori și nu mai avem sânge din grupele A pozitiv și AB negativ. De aceea, îi rog pe toți cei care au aceste grupe de sânge să vină să doneze!”, spune medicul Mioara Hanță.
Donatorii sunt așteptați la CTS, având în vedere că donarea de sânge nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile și de unică folosință. Mai mult, medicii spun că donarea este un lucru benefic pentru sănătate. La donare se rămâne fără o anumită cantitate de sânge și măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, iar acest lucru întinerește organismul.
Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme și bărbații care au peste 60 de kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?