Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Recomandările medicilor pentru perioadele cu temperaturi caniculare


Meteorologii au anunțat că săptămâna aceasta se vor înregistra temperaturi caniculare, care vor depăși 31-32 de grade Celsius. În acest sens, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări, pentru a preveni incidentele nedorite.
Specialiștii recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00. „În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. În această perioadă, medicii recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Aerul condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise”, recomandă specialiștii DSP.
Persoanele care suferă de anumite afecțiuni trebuie să își continue tratamentul conform indicațiilor medicului. În cazul copiilor aflați în tabără, medicii recomandă ca alimentele să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete, iar însoțitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheați, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

   Temperaturile ridicate pot afecta organismul

Din cauza expunerii prelungite la soare, poate apărea insolația. Simptomele insolației sunt amețeală, sete, dureri de cap, contracții musculare, greață și apatie. Astfel, specialiștii recomandă ca la apariția acestor simptome, persoana afectată să se prezinte de urgență la medic, care va scădea temperatura organismului prin comprese cu apă rece, va administra lichide, de preferabil apă minerală.
De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate, apare transpirația. Prin aceasta se pierd cantitați mai mari de apă și electroliți decât în mod obișnuit, apărând astfel semnele clinice ale unui sindrom de deshidratare: limbă uscată, urină concentrată cantitativ, vene colabate, puls slab, tegumente reci, palide, creștere cardiacă, respirații frecvente, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, tulburări nervoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?