Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Lansarea volumului „Corul morilor de vânt”, ca la înmormântarea lui Rebreanu


Oamenii de cultură din Vrancea l-au sărbătorit pe academicianul Dumitru Radu Popescu, sâmbătă, la lansarea volumului „Corul morilor de vânt”. A fost un moment festiv, la care a participat și primarul municipiului, Decebal Bacinschi, care i-a oferit o diplomă scriitorului, ce împlinește 80 de ani anul acesta. Doar publicul a lipsit de la acest eveniment cultural, ca o dovadă a scăderii interesului pentru actul lecturii.
Valeriu Anghel a arătat în cuvântul său că un eveniment petrecut în 7 noiembrie 1981, în urmă cu 34 de ani, la Salonul Literar Dragosloveni, a avut o amploare mult mai mare, cu lecturi și seri de poezie în câteva localități vrâncene, printre care Adjud, Măicănești și Vulturu. În prezent, par să se repete evenimentele de la moartea lui Liviu Rebreanu. Academicianul Dumitru Radu Popescu a povestit că înmormântarea lui Rebreanu a fost „un moment minunat, la care nu a participat niciun scriitor și nici un actor, deși a a fost președintele Uniunii Scriitorilor, ministru al Culturii, director al Teatrului Național și, de asemenea, a fost un moment minunat, după înmormântare, când țăranii de care a scris cu atâta iubire s-au gândit să îi ia tot din casă, în afară de icoane”.
Dumitru Radu Popescu a vorbit despre importanța revistei de cultură focșănene Pro Saeculum și oamenii care o susțin. Deși nu l-a cunoscut înainte de 1990 pe Alexandru Deșliu, acest lucru nu l-a împiedicat pe Dumitru Radu Popescu să publice eseuri în paginile revistei din Focșani începând cu 2002, iar în ultimii ani să răspundă eforturilor făcute de Nina Deșliu pentru publicarea revistei de cultură. „Domnul Deșliu și cei de aici, Focșaniul, au făcut un lucru cum nu știu dacă Bucureștiul a făcut așa pentru cultură. Dacă ar fi făcut ce a făcut Focșaniul pentru cultură, oficialitățile, Primăria, oamenii de aici, sunt sigur că am mai fi fost o țară europeană cât de cât. Dar se pare că nu au avut timp cei care au avut pe mână banii și mijloacele morale. Nu au avut timp și de cultură. La Focșani au avut acest timp. Este o revistă (n.r. Pro Saeculum) care se citește în toată țara. E o revistă care nu este a unei găști, publică scriitori din toată țara și scriitori excelenți”, spus academicianul Dumitru Radu Popescu.
Despre scriitorul Dumitru Radu Popescu au mai vorbit Theodor Codreanu, Mircea Radu Iacoban, Maria Nițu și Rodica Lăzărescu care au evidențiat fie puterea operei literare, fie spriinul acordat scriitorilor și oamenilor de cultură înainte de 1989. Volumul „Corul morilor de vânt” conține eseuri apărute în perioada 2003-2015 în paginile revistei „Pro Saeculum”.
În cadrul simpozionului a avut loc și lansarea numărului 3-4 din 2015 al revistei „Pro Saeculum”, dar și lansarea volumului „Bibliografia Pro Saeculum (2002-2014)”. În cadrul simpozionului au fost lansate și volumele „Arcade critice” – Mircea Dinutz, „Semne de carte” și „La ora confesiunilor” – Rodica Lăzărescu, „Cu afecțiune cronică” – Maria Nițu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?