Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Plecați în vacanță în țări UE? Aveți nevoie de card european de sănătate


În timpul verii, când mulți vrânceni își petrec concediile în țări ale Uniunii Europene, crește numărul de solicitări de eliberare a cardurilor europene de sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a eliberat, luna trecută, 63 de astfel de documente. Reprezentanții instituției ne-au spus că se așteaptă ca în perioada următoare să crească foarte mult cererea de carduri europene de sănătate.
Potrivit reprezentanților CAS, acest document are o adresabilitate crescută în rândul vrâncenilor deoarece le conferă anumite facilități. În primul rând, cardul european de sănătate le oferă asiguraților posibilitatea de a primi asistență medicală gratuită pe perioada șederii temporare într-un stat membru UE. Documentul poate fi utilizat de asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. În schimb, acest card nu poate fi utilizat pe teritoriul țării noastre și nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE pentru a beneficia de tratament medical. Perioada de valabilitate a cardului european de sănătate este de cel mult șase luni, iar în baza lui se poate primi asistență medicală de urgență. Persoanele asigurate în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, posesoare ale unui card european, vor fi tratate în România în același mod cu asigurații români.
Cardul european conține un set obligatoriu de informații vizibile: numele și prenumele asiguratului, codul numeric personal al asiguratului, data nașterii, data expirării cardului, codul Organizației Internaționale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului, numărul de identificare, acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul și numărul cardului. Documentul este eliberat gratuit și de el pot beneficia toți cei care au asigurările medicale plătite la zi. Cheltuielile ocazionate de asistența medicală vor fi rambursate de Casa de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului.
Cei care vor să obțină acest card trebuie să completeze o cerere tipizată, pe care o pot lua de la sediul instituției sau o pot descărca de pe site-ul www.casvn.ro, o copie după cartea de identitate sau după certificatul de naștere pentru copiii cu vârste de sub 14 ani și cardul de sănătate. Cardul european este eliberat în termen de șapte zile lucrătoare de la depunerea cererii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?