Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Veniți duminică la sfințirea Mănăstirii Dealu Sării din Jitia, ctitorită de părintele Macarie!


    Credincioșii ortodocși sunt așteptați duminică pe Valea Râmnicului, la sfințirea schitului cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dealu Sării, comuna Jitia. Edificiul religios se află la poalele Muntelui Ulmușor, la altitudinea de 943 metri, într-o superbă poieniță numită Poiana Dogăriilor și înconjurată de pădure. Construcția bisericii și a întregului ansamblu monahal a început cu câțiva ani în urmă la inițiativa și din dărnicia părintelui protosinghel Macarie Beșliu, starețul schitului Muntioru și ctitor al mai multor biserici. Slujba de sfințire a noului așezământ monahal va fi oficiată de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și de un sobor de preoți.
    Cei care vin dinspre Focșani pot ajunge la Dealu Sării folosind următoarea cale de acces: Drumul Național E 85 până la Dumbrăveni, mai exact după podul de peste Râul Râmna fac la dreapta, trec prin localitățile Cândești, Bordești, Dumitrești, Chiojdeni, Jitia de Jos și la intrare în Jitia de Sus fac stânga pe un drum comunal de piatră.

    Pentru cei care vin dinspre Buzău, calea de acces este mai simplă: Drumul Național E 85 care trece prin Rîmnicu Sărat până la Dumbrăveni, doar că aici fac stânga și urmează traseul descris mai sus. Autoritățile locale au luat toate măsurile pentru a asigura accesul enoriașilor la lăcașul de cult, dar și pentru alte probleme legate de organizarea evenimentului. „Slujba va începe la 8.00 și va fi oficiată de un sobor de prelați în frunte cu ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Am fost contactați de credincioși și autorități locale din țară care ne-au întrebat de starea drumului și mai ales cum pot ajunge la mănăstire. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, iar astăzi (vineri n.r.) mai este de retușat ceva pe la scenă. Am făcut și puntea de la Calea Sării și oamenii pot merge și pe acolo. Am pus și indicatoare, totul este în regulă. Ne rugăm la Dumnezeu de vreme bună și liniște între credincioși. Am stabilit ca pentru mașini să fie mai multe locuri de parcare și anume: prima în Poiana Negari, unde organizăm noi festivalul folcloric, a doua în zona bisericii din satul Dealul Sării și a treia mai sus de schit pe drumul forestier. Pentru noi este un moment cu totul și cu totul special și sunt foarte bucuros că localitatea noastră are un asemenea lăcaș de rugăciune aici. Le adresez o invitație publică tuturor credincioșilor care vor să ia parte la un asemenea eveniment”, a spus Ion Gheorghiță, primarul din Jitia.

    Lăcașul de rugăciune se adugă la numeroase altele ce au amprenta unui mare rugător al Văii Râmnicului. Părintele Macarie Beșliu este acum starețul mănăstirii Muntioru, un duhovnic puternic și postitor. Mulți îl descriu ca fiind un bătrân, cu barba ninsă și răsfirată de vânt, cu glasul blând. Părintele Macarie îi binecuvântează pe toți credincioșii care urcă la el la mănăstirea Muntioru. Numărându-și parcă vorbele, părintele mai mult ascultă. Are privirea rugătorului necontenit, pe care nu-l poți tulbura și nici surprinde cu vreun gând ascuns, ispititor. De când îi slujește lui Dumnezeu, părintele a văzut multe. Pentru el, cel mai important lucru este faptul că fiecare om pleacă din mănăstire schimbat sufletește. Nu e puțin lucru. Nădejdea e totul. Dumnezeu are grijă să dea cu preaplin de măsură celui care cere.
    Părintele Macarie Beșliu s-a născut pe 8 septembrie 1949 în satul Sările, comuna Bisoca din județul Buzău. Tunderea sa în monahism s-a făcut la Mănăstirea Ciolanu, apoi a fost trimis ca viețuitor la Poiana Mărului. Nașul de călugărie a fost Preasfințitul Gherasim, Episcop vicar la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Deși la naștere i s-a dat numele de Marcel, odată cu tunderea sa în călugărie, a primit numele de Macarie, nume purtat de un mare sfânt care a trăit în secolul IV. Numele de Macarie înseamnă „Fericitul” în greacă. „Preoția părintelui Macarie – dar de la bunul Dumnezeu”, este povestea cum a fost uns preot, la doar câteva zile după ce a devenit călugăr. La capitolul „Ctitoriile părintelui Macarie” aflăm de așezămintele religioase care poartă amprenta acestuia. Primul și cel mai important așezământ monahal este Mănăstirea Poiana Mărului, apoi sunt descrise biserica din satul natal, biserica parohială din satul Dealu Sării, biserica din satul Åžindrila, schitul Muntioru, paraclisul „Sfinții îngeri Mihail și Gavril” de la schitul Muntioru și acum așezământul bisericesc de la Dealu Sării.

22 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?