Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

ATENŢIE ce mănânci şi de unde cumperi mâncare pe caniculă! Unde poţi suna dacă sesizezi nereguli


Veterinarii recomandă populației să acorde o mai mare atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate în perioadele cu temperaturi ridicate. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor arată că, în sezonul cald, crește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției de toxiinfecții alimentare. De aceea este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentaree.
    De asemenea, inspectorii veterinari ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor avea tematică specială de control. Aceștia vor urmări ca agenții economică să evită expunerea la vânzare a produselor de origine animală în locuri și spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare. Vor fi verificate condițiile de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată și carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte). În urma controalelor se va dispune confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării, va fi interzis transportul produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menținerea lanțului frigorific. Nu în ultimul rând este interzisă comercializarea și punerea în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar. „Consumatorii pot sesiza autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit numarul de telefon – 0800 826 787”, se arată în informarea ANSVSA.

   Recomandările veterinarilor :

– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferință între 0ËšC+4ËšC și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12ËšC;
– Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate;
– Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat și menținute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj.
– Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite;
– Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior;
– Îndepărtați alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Spălați bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?