Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Misterul găurilor din șvaițerul elvețian, în sfârșit elucidat


După un secol de studii și de cercetări, misterul găurilor din anumite brânzeturi elvețiene, precum Emmental sau Appenzell, a fost în sfârșit elucidat, au informat joi cercetători din Confederația Helvetică citați joi de AFP. Celebrele goluri în masa șvaițerului sunt provocate de mici particule de fân care cad în lapte, atunci când vacile sunt mulse, au stabilit cercetătorii de la Agroscope — Institutul de științe alimentare cu sediu la Berna. Aceste particule emană un gaz în timpul fermentației care produce celebrele goluri în șvaițer, a explicat institutul într-un comunicat. Găurile tind însă să dispară, când laptele este muls prin noile tehnologii, mai moderne și mai igienice, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Agroscope.
Potrivit acestui institut, în 1917 americanul William Clark a publicat un articol aprofundat cu privire la formarea găurilor în brânza Emmental. El a ajuns la concluzia că găurile se formează sub acțiunea dioxidului de carbon produs de bacterii. 
Cercetătorii au constatat că brânzeturile fabricate în ultimii 10-15 ani au ajuns să aibă din ce în ce mai puține găuri. „Mulgerea tradițională în grajduri deschise a fost înlocuită prin sisteme de muls în spațiu închis”, a explicat purtătorul de cuvânt al Agroscope, subliniind că noile tehnici au dus la scăderea numărului de micro-particule de fân. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?