Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

REȚETE DE ACUM 100 DE ANI: Ouă umplute cu ciuperci și Plăcerea copiilor


Meniul de săptămâna aceasta cuprinde un aperitiv ”Ouă umplute cu ciuperci” și un desert ”Plăcerea copiilor”, ambele publicate în lucrarea ”Bufet rece și cofetărie” (1936) de Lucreția Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licențiată în științe.

Ouă umplute cu ciuperci

Cantități: 6 ouă fierte și curățite de coaje, 2 sardele, 50 gr. limbă afumată și fiartă, 50 gr. șuncă fiartă, 1 gălbenuș de ou proaspăt, 4-5 ciuperci șampinioane fierte, prăjite în puțin unt, răcite și tocate mărunt, 1 linguriță pătrunjel verde tocat, sare și piper. Ouăle fierte și curățite se taie în jumătăți, se scot din ele gălbenușele. Albușelor li se taie puțin de la bază ca să se poată așeza bine pe farfuria de servit.
Gălbenușele se trec prin sită și li se adaugă și gălbenușul crud cu care se amestecă bine. Compoziția aceasta se împarte în două părți și se pune în două castroane de porțelan. La una din aceste părți se adaugă sardelele, limba, șunca, ciupercile tocate toate mărunt. Se pune pătrunjelul, piper și sare după gust și se amestecă bine.
Cu această compoziție se umplu ouăle și se așează pe farfuria se servit. Din gălbenușul rămas și 2 dcl. untdelemn facem un sos maioneză. Când e gata, se adaugă sare, suc de lămâie și muștar. Sosul preparat, se toarnă peste ouă, se garnisește vârful fiecărui ou cu câte o caperă și se servește. De altfel, garniserea depinde de gust.

Plăcerea copiilor

Cantități: 200 gr. unt, 320 gr. făină, 90 gr. zahăr praf, 4 gălbenușe, sucul dela o lămâie.
Untul pus pe planșetă se freacă bine cu vârful unui cuțit, apoi se adaugă cele de mai sus și se frământă bine. Coca se întinde de grosimea degetului mic și se pune într’o tavă, apoi se coace la foc potrivit.
Când s-a copt pe jumătate, deasupra repede se toarnă compoziția următoare și se pune din nou la foc. Compoziția: 250 gr. zahăr praf se bate bine cu 4 albușe de ou și se adaugă 100 gr. nuci măcinate. Coaptă și răcită se taie în bucăți pătrate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?