Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

La mulți ani de Constantin și Elena! Află cine sunt sărbătoriţii acestei zile şi care este semnificaţia numelor


Peste 27 de mii de vrânceni care poartă numele Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena sau derivate ale acestora își sărbătoresc, astăzi, ziua onomastică. Dintre persoanele care astăzi își sărbătoresc onomastica, cele mai multe sunt femei care poartă numele Elena, aproape 11.000. Alte aproximativ 3.000 de femei se numesc Lenuța, iar peste 1.500  poartă numele de Ileana. În rândul bărbaților sărbătoriți, peste 5.000 poartă numele de Constantin, iar peste 3.000 se numesc Costică.
    Printre cei care astăzi își sărbătoresc ziua onomastică se numără managerul Spitalului Județean Focșani, Constantin Mîndrilă, col dr. Constantin Adochiței, locțiitor al comandantului Spitalului Militar Focșani, Costel Negoescu, director al Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, medicul Costică Bâra, șeful Compartimentului de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Focșani. De asemenea, sărbătoriți sunt și primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, primarul comunei Slobozia Ciorăști, Elena Gîrneață, de la Măicănești, Costel Necula, Soveja – Costică Ciolan, Cîmpuri – Costel Mateiu și Bîrsești – Costică Hărșu. De asemenea, astăzi își sărbătorește ziua onomastică Luminița Elena Balaban, inspector școlar general adjunct.
    Sărbătorite sunt și colegele noastre Ileana Dănăilă, Constanța Enache și Roxana Elena Sava.
    La nivelul întregii țări își sărbătoresc onomastica aproape două milioane de persoane, iar dintre acestea cele mai multe sunt femei. Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, majoritatea românilor care își sărbătoresc onomastica de Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena, poartă numele de Constantin, Costel și Costică. De asemenea sunt și persoane care se numesc Costin, Costinel, Costi și Costeluș.
    Dintre femeile care își sărbătoresc onomastica, cele mai multe poartă numele de Elena, Ileana și Constantina. Alte  femei sărbătorite poartă numele de Lenuța și Constanța. Statisticile existente la nivelul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date arată că sunt și câteva sute de persoane care poartă numele de Nuți și Leana.
    Conform crestinortodox.ro, „21 mai este ziua în care Ortodoxia și Catolicismul cinstesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Sunt singurii oameni de stat cărora Biserica le-a acordat recunoașterea cea mai înaltă între sfinții venerați, socotindu-i a fi întocmai cu Apostolii. Adică activitatea lor a fost atât de importantă pentru misiunea Bisericii în lume, încât a fost echivalată cu cea a Apostolilor.”
    Conform aceleiași surse, „cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat.”. Împărăteasa Elena, mama lui Constantin, „a reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. (…) a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.”
    „Numele Constantin este de origine latină și vine de la constans, constantis („constant”, „ferm”). Elena – străvechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane („torță”, „făclie”, dar și „foc sacru”, la sărbătorile numite Heleneia, dedicate zeiței Artemis), iar de alții prin gr. hele („lumina arzătoare a soarelui”).”, mai scrie crestinortodox.ro.

    Tuturor celor care își sărbătoresc onomastica de Sfinții Împărați Constantin și Elena, colectivul ,,Monitorul de Vrancea” le urează ,,La mulți ani!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?