Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Medicii de familie, nemulțumiți de sporul de zonă


Medicii de familie sunt nemulțumiți de sporul de zonă pe care îi vor primi de la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea. Ei susțin că, în acest an, procedura de calculare a sporurilor de zonă a creat cele mai multe discuții în comisia de acordare.
Potrivit medicului Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, motivele sunt următoarele „s-au schimbat criteriile de acordare și calcul; s-a introdus punctaj de 20 de puncte pentru localitățile care în ultimii 2 ani (2013 și 2014) au avut deficit de medici (calculat populație localitate: 1800/2000 = nr. optim de medici); s-a introdus un criteriu nou «drumuri cu diferența de nivel peste 200 metri» – ce a dat mari bătăi de cap comisiei, care în final a fost nevoită să țină cont doar de adeverințele eliberate de primarii localităților… deși evidențele din teren spun altceva… (nu toți primarii au înțeles ce înseamnă «diferența de nivel de 200 de metri », iar comisia nu a putut să ignore un act oficial emis de autoritatea locală); au dispărut din criteriile de punctare distanța de UPU, aprovizionarea cu apă, încălzire cu lemne, drumuri impracticabile în timp de iarnă sau de ploi, domiciliul real al medicului în localitate etc”.
Medicul Hanță spune că acordarea sporurilor nu respectă nici situația reală a dificultăților din teren și nu reprezintă nici o măsură de sprijin pentru medicii care chiar lucrează în zone dificile. „Grila de acordare de sporuri de zonă din acest an este mult mai inechitabilă și mult mai greșită decât în anii precedenți. Culmea imoralității este dată de faptul că au ajuns medici din oraș să primească procent de spor, în timp ce colegi de-ai noștri, care de ani de zile lucrează și locuiesc în localități cu adevărat dificile, au ajuns la scăderi de procent sau chiar la lipsa sporului. De asemenea, sunt mari diferențe între localități vecine, cu condiții aproximativ identice. E vorba de acei colegi care locuiesc în localiatea unde au cabinetul și pacienții, răspund la solicitări și în zilele libere și noaptea, fără ca de la casa de asigurări să li se «valideze» și bineînțeles fără să li se plătească acei 10 lei/consultație, pe motiv că «nu sunt în programul de lucru declarat». Nu mai am comentarii. Sporul de zonă acordat după noile criterii nu va atrage medici tineri în localitățile fără medici. Sporul de zonă ar trebui acordat din buget separat, de la Ministerul Sănătății, alături de alte facilități acordate medicilor din partea comunităților locale. Ca și membru al acestei comisii județene, vă rog să mă credeți că mă simt jenat că am ajuns să semnez astfel de documente, deși din punct de verere legal ele par corecte”, a mai precizat medicul Hanță.
La rândul său, președintele CAS Vrancea, Mihai Copaci, susține că în acordarea acestor sporuri s-a respectat legea.
Reamintim că 101 medici de familie din mediul rural primesc mai mulți bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea datorită faptului că își desfășoară activitatea în zone greu accesibile.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?