Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Bibliotecă românească la Terni, Italia, condusă de o vrânceancă


„Cultura românească dincolo de frontiere” este titlul evenimentului organizat la Biblioteca Comunală din Terni de către Asociația „Floare albastră” (Fiore blu) condusă de vrânceanca Gina Dumitriu alături de editura „Rediviva Edizioni”.  Au fost prezenți directoarea instituției, Daniela Virilli, scriitoarea, traducătoarea și editoarea Ingrid Beatrice Coman, Simona Cecilia Cruciani Baglioni, promotoare a culturii românești în Italia, scriitoarea Liliana Nechita, rezidentă la Terni, și Laviniu Enii, secretar I al Ambasadei României la Roma.
    Peste 100 de cărți, atât în limba română cât și traduceri în italiană ale  operelor românești, au fost donate acestei prime biblioteci în limba română din Terni de către Editura Humanitas, Biserica Ortodoxă Română și Asociația „Floare albastră”. În sală au fost prezenți elevi români din localitate, membri ai asociației, italieni, aceasta fiind o manifestare care face parte dintr-o serie mai mare organizată de asociația românească, menite să promoveze cultura, limba și literatura românească în Italia, cu precădere aici, la Terni, unde există o comunitate de peste 4200 de români.
    Directoarea bibliotecii, Daniela Virilli, a vorbit în termeni elogioși despre manifestările culturale organizate de asociația românească și despre deschiderea instituției la schimburile interculturale care nu fac decât să-i îmbogățească pe toți.    Câțiva copii și adolescenți români, care participă la cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească organizate cu sprijinul Ministerului de Externe și ținute aici de către inimoasa Gina Dumitriu, (originară din Panciu – n.r.), au recitat și citit creații de-ale lor. O poveste emoționantă a fost cea spusă de Andra Bogdan care, printre rânduri, spune că „a fi îngrijitoare nu e o meserie, ci un mod de a fi pe lume”. Gândul acasă, acolo unde sunt rădăcinile, este flacăra care animează fiecare român departe de locurile natale, indiferent de vârstă. Iar  această elevă, deși este de la 6 ani aici, la Terni, după terminarea liceului va merge să facă facultatea de medicină în România.
    Laviniu Enii, secretarul cu probleme de comunitate al Ambasadei României, a adus din partea instituției noile manuale pentru cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și a încheiat cu îndemnul „fiți mândri că sunteți români și nu uitați că una din puținele legături cu țara, dar foarte importantă, este lectura în limba maternă. Citiți cu gândul că mulți dintre voi vă veți întoarce odată acasă!”
    Articolul integral pe http://www.emigrantul.it/biblioteca-romaneasca-la-terni-italia/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?