Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Teoretic e bine, practic… rămâne de văzut. Ce servicii medicale preventive ar trebui să ne ofere medicii de familie


Începând cu această lună, mai exact cu data de 1 mai, pe lângă utilizarea cardului național de sănătate, în sistemul sanitar au fost introduse mai multe modificări. Astfel, Ministerul Sănătății a introdus în pachetul minimal de servicii medicale, cel adresat persoanelor neasigurate, dar și în cel medical de bază, adresat persoanelor asigurate, o serie de servicii medicale preventive. Astfel, dacă un pacient asigurat nu se va prezenta cel puțin o dată la medic, în decurs de 3 ani, el va fi sancționat. Însă, până acum nu a fost stabilit cuantumul sancțiunilor.    
    Vă prezentăm lista serviciilor medicale preventive, conform Contractului Cadru, pe care trebuie să le acorde medicii de familie. Acestea sunt stabilite în funcție de grupa de vârstă și sex.

De ce servicii medicale preventive beneficiază copiii

    Evaluarea complexă a copilului pe grupe de vârstă/sex va cuprinde următoarele: a. Consultația preventivă a nou-născutului la externarea din maternitate și la 1 lună:
    La externarea din maternitate: – înregistrare, luare în evidență pentru probleme depistate la naștere; – examen clinic cu focus pe: fontanele, ochi, cord/plâmâni, tegumente, neuro-musculo-scheletic (membre, dezvoltare neuro-motorie conform vârstei); organe genitale, extremități, morfologie generală, evaluarea hidratării; – evaluare alimentației, observarea tehnicii de alăptare și consiliere pentru alăptare eficientă; – evaluarea condițiilor de igienă și recomandări; verificarea efectuării în maternitate a screening-ului surdității; profilaxia rahitismului; – consiliere și suport pentru alăptare exclusivă, inclusiv observarea tehnicii de alapare și consiliere pentru lactație; – consiliere pentru imunizare, prezentarea schemei naționale și a vaccinurilor opționale; – sfaturi de conduită pentru prevenirea accidentelor și alte situații frecvente la această vârstă; – consiliere și suport pentru stil de viață favorabil alăptării  pentru mamă.
    La 1 lună: a) măsurare: greutate (G), lungime (T), circumferința craniană (consemnare în graficele de creștere) – examen clinic cu focus pe: fontanele, ochi, cord/plămâni, tegumente, neuro-musculo-scheletic (membre, dezvoltare neuro-motorie conform vârstei); organe genitale, extremități, morfologie generală, evaluarea hidratării; – evaluare alimentație, observarea tehnicii de alăptare și consiliere pentru alăptare eficientă; – evaluarea condițiilor de igienă și recomandări profilaxia rahitismului; – consiliere și suport pentru alăptare exclusivă, consiliere pentru imunizare, prezentarea schemei naționale și a vaccinurilor opționale; – sfaturi de conduită pentru prevenirea accidentelor și alte situații frecvente la această vârstă; – consiliere și suport pentru stil de viață favorabil alăptării pentru mamă;
    Consultația preventivă a sugarului la vârstã de 2 și 4 luni cuprinde aceleași examinări ca la consultația de la 1 lună, la care se adaugă: – consemnare lungime și greutate pe graficele de creștere corespunzătoare și interpretarea tendințelor după scorul z (velocitatea creșterii); – consemnare repere majore de dezvoltare motorie pe graficul pentru dezvoltarea neuropsihomotorie; – evaluarea practicilor nutriționale, întărirea mesajelor privind alăptarea și îngrijirea copilului (prevenirea accidentelor și recunoașterea simptomelor care trebuie raportate fără întârziere); – profilaxia anemiei la dismaturi-prematuri începând cu vârstă de 2 luni; – identificarea eventualelor deficiențe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. Chestionarul va fi aplicat adaptat vârstei.
    Consultația preventivă a copiilor la vârstã de 6 , 9, 12, 15 și 18 luni cuprinde aceleași examinări și înregistrări de parametri de dezvoltare ca și consultația la 2 și 4 luni, la care se adaugă: – evaluare și consiliere privind alimentația complementară; – continuarea alăptării recomandată de OMS până la vârsta de doi ani; – profilaxia anemiei la toți copiii până la 9 luni inclusiv; – evaluarea dezvoltării dentiției, recomandări privind profilaxia cariei dentare, igienă orală, administrarea de fluor, evaluare socio-emoțională; – evaluare și consiliere pentru activitatea fizică; – sfaturi de conduită pentru familie pentru: prevenirea accidentelor, conduitã în afecțiunile frecvente la aceste vârste; – identificarea eventualelor deficiențe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului, prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist. Pentru un scor care indică un risc mediu, reevaluarea se face la 3 luni, până la vârsta copilului de 18 luni. 
    Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani și 5 ani cuprinde aceleași examinări și înregistrări de parametri de dezvoltare ca la 18 luni, la care se adaugă: – evaluarea practicilor nutriționale și consiliere pentru o alimentație sănătoasă și comportament alimentar sănătos al întregii familii; – continuă profilaxia rahitismului numai în perioadele reci ale anului (septembrie-aprilie); – evaluarea dentiției și igiena orală, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare; – evaluare și consiliere pentru activitatea fizică; – evaluare și consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoțională; – screening-ul tulburărilor de vedere și măsurarea Tensiunii arteriale; – sfaturi de conduită date mamelor și familiei pentru situații frecvente la această vârstă; – identificarea eventualelor deficiențe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist.      Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani și 11 ani, cuprinde aceleasi examinări și înregistrări de parametri de dezvoltare ca până acum, la care se adaugă: – screening-ul obezității prin utilizarea indicelui de masă corporală – (IMC); – evaluarea dezvoltării pubertare – scala Tanner; – mesaje de consiliere țintite pentru copii privind stilul de viață sănătos; – examenul de bilanț fundamental, la împlinirea vârstei de intrare în clasa pregătitoare, cu alcătuirea fișei de înscriere a copilului, care să cuprindă schema de vaccinare efectuată.      Consultația preventivă a copiilor la vârstă de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani și 17 ani cuprinde aceleași examinări și înregistrări de parametri de dezvoltare ca până acum, la care se adaugă: – consiliere și screening ITS, după debutul vieții sexuale; – screening-ul depresiei; – informarea fetelor și părinților privind beneficiile vaccinării opționale anti-HPV; – consiliere privind stilul de viață sănătos: activitate fizică, nutriție, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violență – consiliere pentru planificare familială (adolescenți care au început viața sexuală);

    De ce consultații pot beneficia adulții din categoria 18-39 ani

    Consultația de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic are ca scop identificarea și intervenția asupra riscurilor modificabile asociate afecțiunilor cu pondere importantă asupra poverii îmbolnăvirilor, mai exact: boli cardiovasculare și metabolice, cancer, sănătatea mintală, sănătatea reproducerii. Evaluarea complexă a riscului individual în funcție de vârstă/sex se realizeazã prin consultație și investigații specifice consemnate în riscogramă.
    Riscograma va cuprinde următoarele: a. Evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății (stilul de viață). Consemnarea statusului curent privind fumatul (pachete/ an), consumul problematic de alcool evaluat prin completarea chestionarului standardizat, activitatea fizică, dietă, sfat minimal pentru schimbarea comportamentelor; b. Evaluarea Riscului Cardiovascular (RCV) constă în: – calcularea riscului cardiovascular relativ utilizând diagramele SCORE de evaluare a riscului (European HeartScore); – încadrarea pacienților într-o categorie de risc cardiovascular cu ajutorul programului HeartScore; – aplicarea măsurilor de schimbare a stilului de viață, individualizat, în functie de mărimea riscului stabilit; – includerea în sistemul de monitorizare activă a pacienților cu risc cardiovascular înalt sau factori individuali crescuți c. Evaluarea Riscului Oncologic d. Evaluarea riscurilor privind Sănătatea Mintală; e. Identificarea unor riscuri semnificative legate de sănătatea reproducerii

   Servicii medicale preventive pentru adulții de peste 40 ani

    Consultații preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic cu vârstă de 40 de ani și peste: a. Evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății: consemnarea statusului curent privind fumatul (pachete/an), consumul problematic de alcool evaluat prin completarea chestionarului standardizat. activitatea fizică, dietă, sfat minimal pentru schimbarea comportamentelor b. Evaluarea Riscului Cardiovascular (RCV) constă în: – calcularea riscului cardiovascular relativ utilizând diagramele SCORE de evaluare a riscului (European HeartScore); – încadrarea pacienților într-o categorie de risc cardiovascular cu ajutorul programului HeartScore; – aplicarea măsurilor de schimbare a stilului de viață individualizat, în funcție de mărimea riscului stabilit; – includerea în sistemul de monitorizare activă a pacienților cu risc cardiovascular înalt sau factori individuali crescuți c. Evaluarea Riscului Oncologic d. Evaluarea riscurilor privind Sãnătatea Mintală e. Riscuri semnificative legate de sănătatea reproducerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?