Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Concediu de acomodare și indemnizație de 3400 lei pentru cei care adoptă un copil


Persoanele care se decid să adopte un copil pot primi, pe toată durata încredințării copilului în vederea adopției, un concediu de acomodare cu o durată de maxim 90 de zile și o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referință (ISR), în cuantum de 6,8 ISR. Cum valoarea actuală a ISR este de 500 lei, indemnizația care li s-ar cuveni acestor persoane este de 3400 lei lunar. Aceste lucruri sunt prevăzute în proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, care este supus dezbaterii publice până pe 20 mai a.c., pe site-ul Ministerului Muncii. „Adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, din activități salariale și asimilate acestora sau, după caz, activități independente sau activități agricole, poate beneficia, pe toată durata încredințării copilului în vederea adopției, de un concediu de acomodare cu o durată de maxim 90 de zile precum și de o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 6,8 ISR”, prevede proiectul de act normativ.
    Concediul și indemnizația respectivă se acordă pe baza cererii persoanei îndreptățite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, înregistrat la DGASPC-ul unde a fost protejat copilul, precum și dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activității. Concediul și indemnizația se acordă începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției. „Pe perioada concediului, persoana îndreptățită beneficiază de plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate. Fondurile necesare plății indemnizației și contribuției, precum și cele de transmitere a drepturilor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii”, prevede proiectul de act normativ. De menționat este faptul că asupra indemnizației nu se datorează impozit și nici contribuții sociale obligatorii stabilite de lege, ci doar contribuția de asigurări sociale de sănătate.
    Concediul de acomodare și plata indemnizației încetează în ziua următoare celei în care se produce una din următoarele situații: s-a împlinit termenul de 90 de zile pentru acordarea concediului de acomodare; la cererea persoanei îndreptățite; copilul a împlinit 18 ani; a avut loc decesul copilului; persoana îndreptățită care urma să adopte în calitate de persoană singură a decedat; a rămas definitivă hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției.
    Concediul de acomodare și plata indemnizației se poate și suspenda cu ziua următoare celei în care s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgență sau a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției. „Suspendarea încetează în ziua următoare celei în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a dispus revenirea copilului la persoana/familia la care fusese încredințat în vederea adopției sau, după caz, în ziua următoare celei în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a dispus respingerea revocării încredințării în vederea adopției. Realuarea drepturilor suspendate se face la cererea persoanei îndreptățite, începând cu data depunerii acesteia, dacă nu au intervenit situații care să determine încetarea drepturilor”, mai prevede proiectul de lege.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?