Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Constructorul blochează lucrările la Casa Pruncu – Corpul B al Colegiului Cuza


Primăria Focșani riscă pierderea finanțării europene pentru proiectul de reabilitare a a Corpului B al Colegiului Național „Al. I. Cuza”. Nici până acum nu au fost reluate lucrările la acest proiect deși ordinul de reîncepere a fost emis încă din 2 martie. Reprezentanții firmei de construcții au invocat diferite probleme tehnice pentru a justifica lipsa de acțiune și au cerut o renegociere și schimbarea proiectului. Ultima solicitare înaintată către municipalitate se referă la o cantitate enormă de masă lemnoasă. „Au cerut 145 metri cubi bile de stejar. Este o cantitată foarte mare de lemn, nici nu ai unde să o depozitezi în curtea Colegiului”, a afirmat viceprimarul Marius Iorga.
    Situația proiectului a fost discutată la întâlnirea de ieri organizată la Colegiul Național „Al. I. Cuza”. Directorul Colegiului, Marius Poll, a arătat că este nevoie de reabilitarea acestei clădiri, o bijuterie arhitecturală în perioada când era funcțională. Acest imobil a fost cumpărat de Statul Român de la familia Guriță, mare proprietară de terenuri în județul Putna, care, la rândul ei, achiziționase imobilul de la urmașii celebrului antiunionist, Iordache Pruncu. Aici s-a născut maiorul Constantin Pruncu, militar în Armata Franceză dar și în armata română în Războiul pentru Independență. Edificiul a fost amenajat pentru trebuințele Liceului de Fete Focșani până la construirea după 1930 a actualului  corp de clădire ce adăpostește Colegiul Național Al. I. Cuza.
    În această situație, conducerea Primăriei Focșani ar putea acționa în judecată constructorul, firma Hidro Salt B-92 București, pentru recuperarea sumelor. Este un contract pe care firma din București l-a câștigat în 2011, când au fost executate primele lucrări la Corpul B al Colegiului Național „Al. I. Cuza”.
    Reprezentanții municipalității au arătat că, potrivit contractului de lucrări, constructorul are obligația de a respecta și executa dispozițiile achizitorului legate de contract. În caz contrar, Primăria Focșani va aplica sancțiunile prevăzute în contract, respectiv va solicita penalități la valoarea contractului și plata de daune interese la valoarea proiectului prejudiciat.
Situația de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” este dificilă deoarece finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene. Această soluție a fost găsită de administrația locală după ce lucrările de reabilitare a Corpului B, începute în 2011, au fost sistate din cauza lipsei banilor. Ulterior, Primăria Focșani a identificat posibilitatea cofinanțării unui proiect de reabilitare și dotare a acestei clădiri prin intermediul fondurilor europene, respectiv Apelul de proiecte pentru fondurile realocate POR. Astfel, a fost depus și aprobat pentru finanțare proiectul de reabilitare de la Colegiul „Al. I. Cuza”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de intervenție 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă.
    Contractul de finanțare a fost semnat la sfârșitul anului trecut și are ca termen de execuție 12 luni de la data semnării. Valoarea totală a proiectului este de 1.117.913 lei, din care finanțarea europeană este de 748.305 lei, iar contribuția proprie a Municipiului Focșani este de 369.608 lei. Proiectul are ca obiectiv general „Îmbunătățirea calității infrastructurii în educație prin reabilitare, modernizare și dotare a Corpului B aparținând Colegiului Național Al. I. Cuza, din Municipiul Focșani, în scopul asigurării unui proces educațional la standarde europene, în decurs de un an”. Prin obiectivele specifice ale proiectului se propune reabilitarea și modernizarea clădirii Corpului B, dar și dotarea sălii de festivități cu mobilierul necesar și aparatura IT corespunzătoare unei săli multimedia, pentru desfășurarea activităților formale și extracurriculare. Astfel, la finalizarea lucrărilor, elevii ar trebui să beneficieze de un spațiu modern, la standarde europene.
Lucrările care trebuie să fie executate sunt de consolidare a fundațiilor, consolidare a suprastructurii, realizare a structurii acoperișului, reabilitare termică a clădirii, lucrări de intervenție la instalațiile interioare și exterioare, reabilitare pereți, tavane, pardoseli, tâmplărie interioară și exterioară, finisare exterioară și anvelopare clădire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?