Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Scrisorile de dragoste dintre Frida Kahlo și iubitul ei spaniol au fost vândute la licitație cu 137.000 dolari


Casa de licitații Doyle din New York a vândut miercuri cu 137.000 de dolari un lot de 25 de scrisori inedite pe care artista mexicană Frida Kahlo le-a trimis iubitului său Josep Bartolí, desenator și pictor spaniol exilat în acest oraș american, sumă care a depășit prețul inițial, estimat între 80.000 și 120.000 de dolari, potrivit EFE. Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este un colecționar de artă și artist din New York și un mare admirator al artistei Frida Kahlo, după cum au semnalat pentru agenția spaniolă de presă surse din cadrul Doyle.
    New York este orașul unde Bartolí a cunoscut-o pe Frida Kahlo și unde a început povestea lor de dragoste, dezvăluită în această corespondență.
Artista mexicană l-a întâlnit pe Bartolí prin intermediul surorii sale Cristina, în timp ce aștepta să fie supusă unei complicate operații de coloană vertebrală la un spital din New York. Acolo obișnuia să o viziteze pictorul spaniol, căruia Frida Kahlo i-a scris aceste peste o sută de pagini între august 1946, când avea 39 de ani, și noiembrie 1949.
    Această operație a fost una dintre numeroasele intervenții chirurgicale la care a fost supusă Frida Kahlo după un grav accident de autobuz suferit la vârsta de 18 ani, care i-a fracturat coloana vertebrală și a țintuit-o la pat multă vreme. Aceste 25 de scrisori vorbesc despre boala sa, despre relația dificilă cu soțul său, Diego Rivera, și despre dificultatea sa de a picta, dar, în principal, sunt declarații de dragoste care imortalizează povestea de iubire dintre Frida Kahlo și acest artist.
    Frida Kahlo își semna scrisorile cu numele ‘Mara’, care ar putea fi un diminutiv pentru ‘maravillosa’ (minunată), cum o numea iubitul său, potrivit EFE. Relația lor s-a terminat în 1949, însă Bartolí nu a încetat niciodată să o iubească pe Frida Kahlo și a păstrat corespondența acasă până la moartea sa, survenită la New York, în 1995. Mai târziu, familia sa a vândut această corespondență proprietarului casei de licitații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?