Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

VIDEO şi GALERIE FOTO: BOTEZAT în Joia Mare. Drama unei copile cu doi copii


Băiețelul de cinci luni al unei adolescente din Focșani, care a cerut adăpost în centrul Maternal al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, a fost botezat ieri în Capela „Sfântul Pantelimon” a Spitalului Județean. Slujba a fost ținută de bunul preot Ionel Gherman, iar nași au fost verișoara adolescentei și soțul acesteia. Pentru că a dorit să-i ascundem identitatea, din motive de securitate, o vom numi pe tânăra mamă Adina. Ea a devenit mama a doi copii, cel botezat ieri și încă un băiețel de doi ani și patru luni, după ce a fost ademenită, când avea doar 13 ani, de un individ acum în vârstă de 42 de ani! Acesta nu și-a recunoscut niciunul dintre copii și, fiindcă violențele bărbatului s-au extins și asupra copiilor pentru simplul motiv că plângeau, Adina a decis să fugă cu ei în singurul loc care a considerat că-i oferă siguranță: Centrul Maternal. „Nu mai vreau să îl văd niciodată, nu vreau să se mai apropie de mine, de copiii sau de frații mei!”, a spus Adina.

    În micuța și cocheta Capelă „Sfântul Pantelimon” a Spitalului Județean, un băiețel pe care tatăl lui nu a vrut să îl recunoască, a fost creștinat. Au avut grijă ca acest lucru să se întâmple specialiștii Centrului Maternal și și-au dat tot interesul și frații Adinei – mama bebelușului, și o mătușă de-a sa, iar verișoara tinerei împreună cu soțul ei, la rândul lor părinții a doi copilași, au fost nași. Micuțul creștinat a primit numele de Ionuț și, dacă înainte de a fi băgat în cristelniță a plâns aproape tot timpul, după aceea s-a liniștit ca și cum o pace divină i s-a așternut în suflețel. Preotul Ionel Gherman, cel care a ținut slujba de botez pentru mulți, mulți copii necăjiți, uitați de părinți, neglijați, abuzați, a fost cel care l-a creștinat și pe micuțul adolescentei mult prea devreme devenită mamă.
Slujba botezului, împreună cu cea a mirungerii, rugăciunile pentru sfințirea apei de botez, binecuvântarea untdelemnului „bucuriei” și ungerea dinaintea botezului a bebelușului, cele trei scufundări ale pruncului în apa sfințită, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, ungerea lui cu Sfântul mir, lecturile biblice, spălarea și tunderea simbolică a copilului și tot ritualul a fost urmărit cu emoție de toți cei apropiați mamei, care au dorit să îi fie alături în această clipă: frații și surorile, care au fotografiat și au filmat evenimentul, și o mătușă – sora tatălui Adinei, decedat când ea însăși era un bebeluș. Cu aceeași emoție au participat la slujbă angajați ai Centrului Maternal împreună cu șefa acestuia, Violeta Pavelescu.
    Dincolo de bucuria evenimentului, Adina ne-a povestit, sub protecția anonimatului, ce s-a întâmplat în viața ei de a ajuns să aibă la 17 ani doi copii, împreună cu care a fost nevoită să fugă și să ceară ocrotire și adăpost în centrul Maternal.

   Povestea tristă a unui copil abuzat, devenit părinte

    Adina este o adolescentă frumoasă, remarcabil de frumoasă, iar acest lucru a atras, cel mai probabil, și pasiunile unui individ care acum are 42 de ani… Născută într-o familie cu încă patru copii, nu și-a cunoscut tatăl, care a decedat când ea avea doar un an. Greutățile financiare și probabil faptul că nu aveau o casă a lor, au determinat-o pe mama Adinei să plece la muncă în străinătate. „La bărbatul ăsta cu care am copiii ne-am dus să stăm în chirie. La început, el vroia să aibă o relație cu mama, dar mama nu a vrut. Apoi a început să-mi tot aducă mie ciocolată, bomboane, îmi cumpăra de toate… Mi se părea că este ca un tată pentru mine. Încet încet ne-am apropiat. Mama a plecat apoi în Suedia la muncă și eu am rămas cu frații. Eu nu am făcut decât patru clase, că nu a mai putut mama să mă țină la școală, dar ceilalți frați ai mei au făcut, de exemplu surorile au zece clase, un frate are opt clase, iar cel mai mic este la școală în clasa a VI-a, stă cu mătușa mea…”, a povestit Adina.
    Este evident faptul că nu-i e deloc la îndemână să-și amintească cele petrecute, chiar dacă în mintea ei de 13 ani de atunci, minte de copil de abia intrat în pubertate, a avut impresia că este în regulă ceea ce îi făcea bărbatul, care îi aducea atâtea lucruri și îi dădea atâta atenție… „În orice caz, când mama a plecat în Suedia, el s-a legat de mine. Și am născut primul băiat, cel care are acum doi ani și patru luni. Lui i-a fost frică să recunoască copilul, că zicea că dacă se află îl bagă la pușcărie… Oricum, de când s-a născut primul băiat a început și cu scandalul. Motivul era că plângea copilul…”, a povestit Adina. 
De ce nu a reacționat mama ei într-o astfel de situație, de ce nu au reacționat așa cum ar fi trebuit alți adulți care îi cunoșteau la vremea respectivă povestea, iar nu se știe. Cert este că timpul a trecut, ea a rămas lângă același bărbat și… a rămas iar gravidă. „Eram gravidă cu cel de-al doilea copil și el făcea mereu scandal. Din orice motiv, oricare… De exemplu, aveam un telefon mobil cu clăpiță și ca să meargă trebuia să țin mereu clăpița deschisă. Copilul a găsit telefonul și i-a închis clăpița. Când a venit el acasă a făcut scandal monstru pentru lucrul ăsta. M-a îmbrâncit rău, am căzut, m-am lovit… Mă bătea mereu. Dădea cu palmele, cu pumnii… Și când am fost gravidă cu cel de-al doilea copil m-a lovit”, a povestit tânăra.

   Cinci pamperși pe săptămână, dar băutură cât cuprinde!

    Nașterea celui de-al doilea băiețel n-a adus liniștea în casa în care Adina spune că devenise aproape închisoare. „Făcea scandal că plâng copiii. El bea într-una, bea mereu, dar mâncare la copii, nimic. Lapte nu lua, pamperși cumpăra doar cinci bucăți pe săptămână, celui mic trebuia să-i dau doar de trei ori pe zi mâncare că zicea că consumă prea mult lapte și trebuie să facem economie! Am vrut să merg să lucrez, dar nu m-a lăsat că zicea că sunt băieți. Dacă mergeam să plimb copiii făcea scandal. Este foarte gelos. Nici pe al doilea copil nu l-a recunoscut, că zicea că dacă-i recunoaște poate să intre în închisoare… Am vrut de multe ori să plec, dar tot timpul mă amenința că n-o să pot să stau nicăieri că mă găsește oriunde, că vine și-mi ia copiii. După aia m-a amenințat cu Protecția Copilului, că se duce și spune să-mi ia copiii”, a spus Adina.
    Prea tânără și fără să știe că în lumea asta sunt legi care o pot apăra, fata a răbdat atât cât a putut, cu gândul că poate, cumva, situația se va schimba. Însă când a văzut că el devine o amenințare serioasă pentru copiii ei, a decis că trebuie să plece! Să-i salveze! Instinctul său de mamă, dar și încurajarea verișoarei au făcut-o să bată, pe 26 martie, la ușa Centrului Maternal. Nu împlinise încă 17 ani când a făcut asta. „Am plecat pentru că începuse să dea în copii. Când cel mic plângea, punea perna peste el să îl sufoce. Pe cel mare îl strângea de gât! Și atunci, am zis să vin aici, la Protecția Copilului, cu toate amenințările lui. Am zis că decât să-i omoare el, mai degrabă vin aici. Eu îmi iubesc mult copiii, nu vreau să-i las. Dar m-am gândit că dacă mi-i ia, măcar îi știu că sunt îngrijiți și în siguranță, decât să fie lângă el”, a povestit Adina.

   „Nu vreau să-l mai văd niciodată”

    Acum, Adina e liniștită, se simte în siguranță și spune că a găsit la Centrul Maternal ajutorul de care avea atâta nevoie. Însă pe bărbatul care a făcut-o să ajungă în această situație nu vrea să-l mai vadă vreodată. „A sunat-o pe mama în Suedia și a amenințat-o, i-a zis să mă aducă înapoi că altfel nu știu ce face. A aflat unde sunt, că a sunat-o pe o soră de-a mea. I-a zis să-i dea numărul meu de telefon că aici nu are curajul să vină. Normal că nu i l-a dat. Eu pe acest om nu mai vreau să-l văd niciodată, nu vreau să se mai apropie de mine, de copiii mei, de mama, de frații mei! Să ne lase în pace! Dacă regret ceva din viața mea este că l-am cunoscut pe el. Am înțeles că are și el patru copii, o fată de 20 de ani, un băiat de 17 ani, unul de 16 și unul de 12. Din câte am auzit nu se purta bine cu ei, de aia a divorțat nevasta lui. Tot ce vreau este ca pe viitor să îmi găsesc de muncă… Și să îmi cresc copiii în liniște”, a mai spus Adina.

   Ajutată să-și găsească drumul bun spre viitor

    Violeta Pavelescu, șefa Centrului Maternal din cadrul DGASPC Vrancea, a spus că din momentul în care a intrat în centru, Adina și copiii ei beneficiază de toate serviciile care se acordă aici. „A doua zi de când Adina a intrat în centru am făcut demersuri și băiețelul cel mic a fost declarat. Nici acesta și nici primul copil nu sunt recunoscuți de tată. Mama și copiii pot rămâne în centru inițial pentru o perioadă de șase luni, dar care se poate prelungi, cu atât mai mult cu cât mama este minoră. După evaluarea detaliată a situației, se vor lua măsurile de protecție care se impun. Ne bucurăm că cel mic a fost botezat și ne bucurăm că Adina și copiii ei vor avea parte de un Paște liniștit”, a declarat Violeta Pavelescu.   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?