Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

ITM Vrancea face inspecții la lucrările din domeniul construcțiilor


Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea va desfășura, până în noiembrie 2015, o acțiune de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. Acțiunea se desfășoară în două etape: una de conștientizare, care a avut loc în perioada ianuarie – martie și una de control la angajatori, care se va desfășura în perioada aprilie – noiembrie. Grupul țintă al acțiunii este reprezentat de angajatori și lucrători care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor, privind utilizarea în muncă de lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcțiilor de clădiri și a lucrărilor speciale de construcții. „Acțiunea este motivată de faptul că activitățile din domeniul construcțiilor, datorită complexității și existenței riscurilor specifice, sunt, la nivel european, activități în care riscul de accidentare pentru lucrători este de două ori mai mare, iar riscul de deces este chiar de trei ori mai ridicat, în raport cu lucrătorii din alte sectoare de activitate. Obiectivul specific este verificarea respectării, de către angajatorii din construcții, a cerințelor legale în domeniul securității și sănătății în muncă la șantierele temporare și mobile în care se desfășoară lucrările de săpături și lucrările de termoizolații”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției nostre.
    Obiectivele acțiunii sunt: creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și  lucrătorilor din domeniul construcțiilor în ceea ce privește respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, având obiectiv declarat instaurarea stării de bine la locul de muncă, cu consecințe benefice în plan social și profesional; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniul construcțiilor.
„Numărul de accidente de muncă înregistrat, precum și gravitatea acestora a fost factorul determinant în luarea deciziei de a continua și intensifica acțiunile de monitorizare și verificare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate și sănătate stabilite”, se mai precizează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?