Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

ISTORIA FOTBALULUI VRÂNCEAN ÎN IMAGINI Dinamo Focşani şi CFT Juventus, echipe reprezentative pentru Vrancea


Se spune că, uneori, o fotografie reușită face mai mult decât o mie de cuvinte! Fotbalul vrâncean are multe astfel de instantanee, câteva dintre ele fiind găsite în arhiva „fotografiilor pe carton”. Cotidianul Monitorul de Vrancea prezintă săptămânal câte două fotografii, însoțite de scurte considerații. Unele dintre ele sunt fotografii eveniment, deși reprezintă doar o simplă „frântură” dintr-un fenomen foarte complex.
O remarcă interesantă este aceea că, în general, emoțiile ne sunt „trezite” de instantaneele în care apar fotbaliști autohtoni, născuți, crescuți și, din păcate, unii trecuți în „lumea celor drepți”, aici, în fața noastră. Este o formă de „identitate”, obligatorie, pe care, din păcate, se pune tot mai puțin accent. Orice iubitor de fotbal tresare acum văzând oameni pe care i-a întâlnit, an de an, meci de meci, pe stadioane din județ. Când nu se mergea în cantonamente în afara țării, ci la Soveja. Se alerga pe șosea, câte 20 de kilometri pe zi, prin păduri, se „fenta” antrenorul mergând cu nailonul, când era zăpadă, sau „luând ocazia” pentru a fura câțiva kilometri, din meniu nu lipsea friptura de porc și paharul de vin roșu, condițiile de cazare erau decente dar aduceau aminte de… armată, iar un ziar, seara, la odihnă, era „mană cerească” pentru jucători.

    Dinamo Focșani, locul 3 la finalul sezonului 1977-1978

    Una din echipele cu rezultate meritorii în fosta Divizie C a fost Dinamo Focșani, grupare în rândurile căreia au evoluat de-a lungul timpului mulți fotbaliști consacrați din județul nostru. Una din cele mai bune evoluții ale grupării focșănene Dinamo a avut loc în sezonul 1977-1978, când echipa s-a clasat la finalul campionatului pe locul 3, cu următoarea linie de clasament: 30 de meciuri, 18 victorii, 4 egaluri, 8 înfrângeri, golaveraj 69-31 cu 40 de puncte.
Interesant este faptul că Dinamo Focșani a avut același punctaj cu o altă echipă vrânceană, Unirea Focșani, care a terminat sezonul pe locul doi, cu un golaveraj superior, 72-24. În rândul formației Dinamo Focșani evoluau la acea vreme, printre alții, Sorin Galan, Titi Rusu, Ion Paraschiv sau Florin Gîngă. Antrenori erau Aristide Ghiță și Puiu Oprișan. În confruntările directe dintre Dinamo și Unirea, rezultatele au fost următoarele: Dinamo – Unirea 1-2 (în tur) și Unirea – Dinamo 1-1 (în retur).
Cele două echipe făceau parte din seria a IV-a din Divizia C, serie în care au mai evoluat alte două echipe vrâncene: Luceafărul Focșani – locul 9 și Foresta Gugești – locul 11.

   CFT Juventus Focșani a jucat un an de zile în Divizia C

    Campioana județeană din Vrancea în sezonul 2000-2001, formația CFT Juventus Focșani a evoluat timp de un an de zile în Divizia C, în sezonul 2001-2002. Alcătuită din jucători tineri, gruparea juventină a câștigat cu 2-0 barajul de promovare susținut la Vaslui împotriva formației Ancora Galați, meci disputat pe o ploaie torențială și a reprezentat județul un sezon în eșalonul al treilea al fotbalului românesc.
Din păcate, lipsa de experiență și-a spus cuvântul și la finalul campionatului, CFT Juventus Focșani a retrogradat, având ghinionul de a fi plasată într-o serie dificilă, cu adversare valoroase: Gloria Buzău, Dunărea Galați, Chindia Tîrgoviște, Flacăra Moreni sau Tricolorul Breaza. Juventus a terminat campionatul pe ultimul loc, după ce a obținut doar 3 victorii, a terminat un meci la egalitate și a acumulat 10 puncte la finalul celor 28 de runde. Lotul echipei CFT Juventus Focșani era format din: Rodinel Stan, Cristi Gurguiatu, Marian Lazăr, Ionel Cristinel, Tudorel Ionescu, Ionuț Marin, Ionică Serea, Marian Covaci, Sorin Plesnilă, Adrian Fusaru, Mircea Lazăr, Romeo Tabac, Adrian Panaitescu, Dorin Marinică, Alin Samoilă și Marius Bodoc.
Antrenor principal era Puiu Oprișan, antrenor secund – Laurențiu Muscalu, iar delegatul echipei era Viorel Paizan. Meritul pentru istorie rămâne al lui Ginu Toma, Andrei Tănase, Gheorghe Jelea și al altor vrânceni apropiați fotbalului vrâncean, care au dus un proiect până la capăt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?