Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Patronul Hotelului Unirea, Vasile Bogdan, a fost pus sub CONTROL JUDICIAR


Omul de afaceri Vasile Bogdan, patronul Hotelului Unirea din Focșani, care a fost reținut de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui, în noaptea de joi spre vineri, într-un dosar de evaziune fiscală, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Măsura a fost luată vineri seara, de magistrații Tribunalului Vaslui, dar nu este definitivă. Procurorii pot face apel care se va judeca la Curtea de Apel Iași. 
    Potrivit unuia dintre avocații lui Vasile Bogdan, Constantin Horațiu Popa, din Baroul Galați, probele administrate de procurorii DIICOT ar fi fost insuficiente, iar pentru stabilirea unui eventual prejudiciu este nevoie de o expertiză. „Propunerea de arestare preventivă s-a făcut pentru șase persoane, iar instanța a dispus această măsură pentru un inculpat, pentru un altul a fost luată măsura arestului la domiciliu, iar în cazul altor patru, între care și domnul Bogdan, a fost dispusă măsura controlului judiciar. Faptul că probele au fost insuficiente l-a determinat pe judecătorul de drepturi și libertăți să nu ia măsura arestului preventiv împotriva domnului Bogdan și a altor persoane. Se va face inclusiv o expertiză în dosar pentru stabilirea unui eventual prejudiciu, care la momentul acesta a fost estimat și calculat printr-o notă de constatare a DIICOT”, ne-a precizat avocatul Constantin Horațiu Popa.
    De asemenea, afaceristul vrâncean este reprezentat și de avocatul Adrian Ploscaru din Baroul Vrancea.
Ceilalți doi vrânceni duși la audieri cu mandate de aducere, omul de afaceri Ion Diniță, patronul complexului de agrement Cazino Golești, și Tomiță Lățcan, cel care ține evidența contabilă la firmele lui Bogdan, au fost lăsați să plece după ce au dat declarații. Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al DIICOT București, împotriva celor doi nu a fost luată nicio măsură.
    Reporterii „Monitorul de Vrancea” l-au contactat vineri pe omul de afaceri Ion Diniță, care ne-a spus că nu are nicio legătură cu grupul înfracțional la care procurorii au făcut referire. El a adăugat că a fost vorba despre niște activități comerciale, care s-au verificat, în ceea ce-l privește. „Nu am nicio legătură cu dosarul acesta. Este vorba doar despre activități comerciale și atât. Am fost audiat, s-a constat că au avut lor vreo trei tranzacții cu două dintre firmele implicate și nimic mai mult”, ne-a spus Diniță.
    Cei doi afaceriști din Vrancea, Bogdan și Diniță, au ajuns la sediul DIICOT-Biroul Teritorial Vaslui în după-amiaza zilei de joi după ce, la locuințele și societăților lor s-au făcut percheziții în timpul cărora s-au ridicat sume de bani, dar și bunuri. În Vrancea au fost efectuate șase percheziții. Trei dintre acestea la Focșani, respectiv la locuința, hotelul și sediul unei societăți aparținând lui Vasile Bogdan, după cum ne-au spus sursele noastre, două la Gugești, la locuința și sediul unei societăți aparținând lui Diniță, și o a șasea percheziție la Adjud, la punctul de lucru al unei societăți din Bacău. Anchetatorii au căutat dovezi, care să-i ajute în probarea activității infracționale.

   Evaziune fiscală de 8.500.000 lei

    Procurorii DIICOT au făcut precizări cu privire la activitatea infracțională a suspecților din dosar, prin intermediul unui comunicat de presă. Astfel, anchetatorii au explicat mecanismul prin care s-ar fi făcut evaziune fiscală de 8.500.000 lei. „În  cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înființau societăți  pe numele lor sau identificau persoane cu posibilități financiare reduse și care, în schimbul unor sume modice de bani, înființau sau preluau societăți comerciale. Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracțională  pentru emiterea  documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacții reale, erau identificați clienții, (administratori de societăți comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe și impozite cu  mult  reduse decât cele reale conform tranzacțiilor desfășurate intenționau să intre în posesia  facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate. Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive,  intenționau să-și însușească din conturile societăților pe care le administrau, sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o  achiziție nereală de bunuri,  produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăților controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali  intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecții ce controlau firmele fantomă.
Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei”
, au transmis procurorii DIICOT.
    La sediul DIICOT Vaslui au ajuns joi, pentru a fi audiate, 35 de persoane, iar în cazul a șase dintre acestea, toți oameni de afaceri, între care și Vasile Bogdan, a fost dispusă măsura reținerii.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?